Ministrul de Finanţe de la Moscova avertizează că economia Rusiei se supraîncălzeşte

Sursa: Pixabay

Ministrul rus de Finanţe, Anton Siluanov, a declarat joi că economia Rusiei se supraîncălzeşte şi că inflaţia anuală este în prezent de 5,9%, transmite Reuters, preluat de News.ro.

”Dacă vom continua să creştem cheltuielile, ce vom obţine? Supraîncălzire. Elementele supraîncălzirii sunt deja vizibile – inflaţia ridicată”, a spus Siluanov, la Forumul Economic Internaţional de la St. Petersburg.

Inflaţia preţurilor de consum a accelerat din nou în luna mai, de la 5,5% în aprilie. La începutul acestei săptămâni, guvernatorul băncii centrale, Elvira Nabiullina, a declarat pentru CNBC xă ”inflaţia accelerează” şi că, spre deosebire de alte părţi, inflaţia nu este conmsiderată a fi o problemă temporară, apărută odată cu redeschiderea economiilor şi creşterea cererii de consum.

”În cazul nostru este diferit. Considerăm că presiunea inflaţionistă din Rusia nu este tranzitorie, nu este temporară. Vedem mai mult factori persistenţi, factori monetari, acesta este motivul pentru care am început să adoptăm o poziţie neutră în ceea ce priveşte majorarea dobânzilor”, a declarat Nabiullina la CNBC.

Prim-adjunctul premierului rus, Andrei Belousov, a declarat vjoi, la forum, că ”cea mai mare dificultate pentru economia mondială va fi reprezentată de schimbările structurale. Deocamdată, nu putem anticipa exact cum vor arăta”.

Una dintre probleme, a spus Belousov, este ”valul inflaţionist” care a lovit pe neaşteptate economia mondială, el referindu-se la o creştere ”fără precedent” a preţurilor de consum în SUA şi Europa.

Economia Rusiei este supusă unor sancţiuni internaţionale după anexarea Crimeei în 2-14.

În 2020, economia rusă s-a contractat cu circa 3% din cauza pandemiei de coronavirus, consemnând cel mai grav declin din ultimii 11 ani.

Potrivit băncii centrale, PIB-ul va creşte în acest an cu 3%-4%, dar Nabiullina consideră că ”multe vor depinde de situaţia în curs…de redresarea inegală”.

Amurgul paradisului fiscal

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here