Victor Costache
Foto: Facebook

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a afirmat, marți seara, că imaginile în care se aruncă sânge contaminat și alte deșeuri infecțioase într-o chiuvetă sunt șocante, motiv pentru care va trimite Corpul de control al MS să facă verificări, precizând că „măsurile vor fi foarte dure”.

Imaginile sunt șocante. Mâine (miercuri – n.red.) vom trimite Corpul de control, dar măsurile vor fi dure. Trebuie respectate procedurile. Trebuie să vedem ce s-a întîmplat la Spitalul Universitar de s-a ajuns la astfel de derapaje. Este cu atât mai șocant cu cât doamna manager este medic pe Terapie Intensivă”, a spus ministrul Sănătății, la Digi 24.

Victor Costache a precizat că aruncarea sângelui în sistemul de canalizare este interzisă.

Nu putem exclude și alte derapaje. Nu au voie să facă asta (să arunce sânge în chiuvete – n.red.). Trebuie să respecte procedurile și vom analiza cu severitate situația de la Spitalul Universitar”, a spus ministrul.

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a scris, marți, pe Facebook, că spitalele aruncă mii de litri de sânge contaminat și alte deșeuri infecțioase în sistemul de canalizare. El a publicat și imagini din Spitalului Universitar de Urgență București.

Mii de litri de sânge contaminat și alte deșeuri infecțioase de la sute de unități sanitare din România sunt aruncate ZILNIC în sistemul de canalizare!!! În imaginile pe care le vedeți aici, sângele din sălile de operație, contaminat cu diferite bacterii periculoase din Spitalului Universitar de Urgență București dar și alte fluide biologice contaminate sunt evacuate în sistemul de canalizare prin intermediul chiuvetelor sau chiar ale WC-urilor, fără să se respecte procesul de decontaminare! Pericolul pentru sănătatea publică este unul uriaș!”, a scris deputatul USR.

Acesta a lansat un apel la direcțiile de sănătate publică din București și din toate județele să înceapă un control împreună cu Ministerul Sănătății și al Mediului pentru a avea urgent o analiză a dimensiunilor „acestui dezastru cu implicații catastrofale pentru sănătatea publică”.

Din informațiile pe care le dețin, cu excepția Spitalului Foișor din București, TOATE celelalte unități sanitare din capitala României nu respectă normele legale stabilite prin OMS 1226/2012 care stabilesc clar cum ar trebui să fie evacuate deșeurile infecțioase cu un potențial toxic uriaș. Vă reamintesc imaginile filmate de mine la Spitalul Județean de Urgență Cluj acolo unde în zona de colectare a deșeurilor menajere din spital am găsit pansamente îmbibate cu sânge contaminat, mănuși folosite la manevre chirurgicale, perfuzoare și alte materiale contaminate biologic. DSP Cluj a acoperit aceste nereguli monstruoase într-o evidentă complicitate cu conducerea Spitalului Județean Cluj”, adaugă Ungureanu.

Potrivit acestuia, multe din deșeurile toxice provenite din spitalele României ajung la gropile de gunoi ale orașelor și de acolo contaminează aerul, pânza freatică și solul.

Este inutil să vă spun că TOATE unitățile sanitare care aruncă sângele contaminat în canalizare au fost acreditate de ANMCS-ul lui Cepoi pe bani grei și că nu a existat niciun fel de monitorizare din partea acestei autorități cu privire la procedurile de decontaminare. Ce să mai spun de Inspecția Sanitară de Stat sau Direcțiile de Sănătate Publică, habar nu au ce se întâmplă în aceste unități sanitare cu sângele contaminat și dacă au habar nu iau măsuri pentru că fiecare spital este feuda unui manager numit de o gașcă politică!”, mai scrie deputatul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here