Mită electorală, șicanări, atacuri și scandaluri sexuale în campania electorală din Ungaria

Ungurii sunt chemați mâine la urne să-și aleagă noile administrații locale. Viktor Orban și Fidesz privesc destul de relaxați scrutinul, având în vedere că formațiunea a câștigat anul acesta alegerile europarlamentare cu 51,48%. În cele mai multe cazuri, premierul nu are emoții, deoarece sondajele îi dau partidul drept câștigătior sigur.

Singura mare problemă este Budapesta. Aici, Fidesz riscă să piardă primăria deoarece opoziția, de obicei extrem de divizată, susține un singur candidat, pe Gergely Karacsony (Crăciun, în română). În sondaje, el este la egalitate cu reprezentantul Fidesz. Totuși, în ciuda poziției confortabile pe care o are partidul de guvernământ, campania electorală a fost deosebit de murdară. De ambele părți.

Candidați au fost filmați în timp ce făceau sex sau când, cel puțin aparent, luau droguri. Posterul unui candidat al opoziției a fost mânjit cu fecale. Iar un activist al partidului de guvernământ și-a provocat un oponent băgându-i în față o jucărie sexuală.

În presă a apărut o înregistrare cu Zsolt Borkai, fost campion olimpic la gimnastică și primar Fidesz în Gyor care vrea încă un mandat, în timp ce făcea sex și se droga pe un iacht cu femei despre care s-a spus că sunt prostituate. Un reprezentant al Fidesz a comentat „Măcar nu este trădător”.

O altă înregistrate similară l-a avut drept protagonist pe Tamas Wittinghoff, primar din partea opoziției într-un oraș de lângă Budapesta. Ambii bărbați și-au cerut iertare de la familiile lor, dar nu au renunțat la candidaturi.

Șeful de cabinet al lui Viktor Orban a spus că aceste două momente reprezintă un nou nadir al vieții politice ungurești, potrivit ABC News. Totuși, acestea nu au fost singurele. Site-ul de opoziție 444.hu a făcut o listă cu cele mai scandaloase momente din campania pentru locale. Unele dintre sunt:

  • un politician Fidesz a trimis o scrisoare firmei de băuturi răcoritoare Bomba ca să-l dea în judecată pe Gabor Bomba, candidat al opoziției pentru primăria orașului Szekszard
  • simpatizanți ai Fidesz au întrerupt o conferință de presă a lui Gergely Karacsony cu muzică de circ
  • altă conferință de presă a lui Karacsony a fost întreruptă de oameni îmbrăcați în automate de parcare, aluzie la faptul că el, în calitate de primar al districtului XIV al Budapestei, a dat prin atribuire directă un contract pentru parcări
  • oameni cu fețele acoperite au venit cu o barcă în care erau difuzoare din care se auzea muzică de circ în dreptul unei conferințe de presă pe care Karacsony o ținea pe malul Dunării.
  • Susținători ai lui Karacsony s-au dus la un eveniment organizat de Istvan Tarlos (candidatul susținut Fidesz) deghizați în iepurași de paște.
  • preșcolari din Ujbuda (districtul XI al Budapestei) au primit cărți de colorat care aveau pe coperta 2 pozele unor politicieni Fidesz
sursa: 444.hu
  • primăria Budavar a inaugurat o secție nouă într-un spital în timp ce un pacient era deja acolo
sursa: 444.hu
  • primarul Fidesz din Erd a inagurat un loc de joacă pentru copii înainte să fie gata iar a doua zi, un copil a căzut într-o groapă în care era o bară de fier
sursa: 444.hu

Sorin Ioniță de la Expert Forum a văzut cu ochii lui cât de murdară este campania din Budapesta.

„Ce-a ajuns şi Budapesta, frumosul oraş cosmopolit al studenţiei mele: un fel de Teleorman. In alegerile locale din acest weekend, FIDESZ dă alegătorilor saci de cartofi cu 1 euro şi reţetă de rakott krumpli cu moaca primarului de sector XI, Tamas Hoffman, pe ele. Iar în sectorul IV, pachete cu cârnaţi, fidea, ceai şi … becuri, tot cu mecla primarului.” a fost mesajul pe care l-a postat pe Facebook, alături de fotografii.

Ce-a ajuns şi Budapesta, frumosul oraş cosmopolit al studenţiei mele: un fel de Teleorman. In alegerile locale din acest…

Publicată de Sorin Ionita pe Vineri, 11 octombrie 2019

„Drogurile și sexul sunt elemente care atrag atenția inclusiv celor care nu urmăresc politica îndeaproape. Este o noutate că viața privată a politicienilor a fost băgată în această campanie” a spus pentru ABC News Andrea Virag, director al unui think-tank liberal din Budapesta.

Ungaria trebuie să aleagă este 3100 de primari și 16.000 de consilieri locali. Analiștii cred că rezultatul de mâine va avea un impact asupra parlamentarelor din 2022, deoarece este șansa partidelor de opoziție să arate că pot colabora. Dacă dau greși, oponenții lui Viktor Orban, și așa fragmentați și divizați, s-ar putea să dispară.

4 COMENTARII

  1. […] De către Români în Ungaria | Románok Magyarországon – 13 octombrie 2019 2 0 Share Facebook Twitter Pinterest WhatsApp Ungurii sunt chemați mâine la urne să-și aleagă noile administrații locale. Viktor Orban și Fidesz privesc destul de relaxați scrutinul, având în vedere că formațiunea a câștigat anul acesta alegerile europarlamentare cu 51,48%. În cele mai multe cazuri, premierul nu are emoții, deoarece sondajele îi dau partidul drept câștigătior sigur. Singura mare problemă… Citiți mai mult […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here