Erdogan amenință că „îi calcă pe cap” pe kurzii din Siria

sursa: Președinția Turciei

Recep Tayyip Erdogan a spus că Turcia „îi va călca pe cap” pe luptătorii kurzi, darcă aceștia nu se retrag din nordul Siriei, acolo unde Ankara vrea să creeze un „cordon sanitar”, a scris BBC.

Recep Erdogan a făcut declarația în cadrul unui eveniment politic televizat. Președintele turc a spus că dacă milițiile kurde nu se retrag până marți seară, armata turcă va începe de acolo de unde s-a oprit și „va călca teroriștii pe cap”

Turcia a fost de acord joi să-și suspende ofensiva pentru cinci zile astfel încât kurzii să se retragă din zonă. Dar sâmbătă ambele tabere s-au acuzat reciproc de încălcarea armistițiului.

Ministrul turc a Apărării a acuzat forțele kurde de afectuarea a 14 atacuri de provocare, mai ales în localitatea Ras Al-Ain, aflată pe frontiera turco-siriană, controlat din 2013 de kurzi.

Kurzii, la rândul lor, i-am acuzat pe turci să nu au creat un culoar sigur pentru evacuarea civililor și răniților din Ras Al-Ain, asediat acum de turci.

Map showing control of north-east Syria on 16 October 2019

Cel mai recent bilanț al ofensivei turce vorbește de 86 de morți, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, un ONG.

Turcia a început invazia în nordul Siriei acum 10 zile, pe 9 octombrie. Turcii vor să creeze un cordon sanitar de 20 de kilometri lățime de-alungul graniței lor cu Siria. Atacul are două scopuri principale: alungarea de la frontieră a kurzilor, pe care Ankara îi consideră teroriști, și crearea unei zone sigure unde pot fi mutați refugiați sirieni aflați acum în grija Turcia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here