Moderna a obținut vaccinul anti-Covid când China încă păstra sub tăcere faptul că virusul trece de la om la om și înainte ca primul caz de Covid sa apară în SUA

Vaccinul anti-Covid al companiei Moderna a fost conceput în 13 ianuarie, altfel spus, la numai 48 de ore după publicarea structurii genetice a Sars-CoV-2. Însă Moderna a anunțat abia în 16 noiembrie faptul că vaccinul său, denumit mRNA-1273, a demonstrat eficienţă de 94,5%, scrie The New York Magazine.

Cronologia arată că experții companiei americane a proiectat vaccinul într-un singur weekend și înainte ca Beijingul să admită că noul coronavirus se poate transmite de la om la om. La acea vreme, nu fusese identificat încă niciun caz de Covid-19 pe teritoriul SUA, situație care avea să se schimbe abia o săptămână mai târziu. Iar primul decese confirmat în Statele Unite, cauzat de infecția cu Sars-CoV-2, a apărut la o lună după depistarea primului pacient pozitiv.

Vaccinul dezvoltat de Moderna fusese deja trimis la Institutul Naţional de Sănătate din New York, în vederea începerii primei etape a testelor clinice. Vaccinul nu putea fi, totuși, aprobat de autoritățile de resort atât de repede, iar un expert de la Universittea Yale face în acest sens o paralelă elocventă: „E ca şi cum ne-am fi propus să trimitem un astronaut pe Marte în aceeaşi zi în care a păşit primul om pe Lună”.

În plus, ar fi fost aproape imposibil, în luna mai, ca un epidemiolog de talie mondială să-şi dea aprobarea pentru vaccinul produs de Moderna, iar perspectiva ca autorităţile să dea undă verde utilizării în caz de urgenţă ar fi tins spre zero.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here