Morgă improvizată într-un camion frigorific pe stadion, la Timișoara, unde spitalele nu mai fac față numărului mare de pacienți cu COVID-19 decedați

Morgile de la Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” şi Spitalul CFR din Timişoara nu mai fac faţă numărului mare de decese, iar unele familii, aflate în izolare sau în carantină, nu își pot ridica ruda decedată imediat.

În această situție, cele spitalele au încheiat un contract cu o firmă de pompe funebre care a dus un camion frigorific pe Stadionul CFR pentru pacienţii care au decedat în urma infecţiei cu coronavirus.

Medicii spun că au fost nevoiţi să recurgă la această soluţie deoarece nu mai au loc în morgile spitalelor.

Serviciul de Morgă al spitalului nostru este foarte redus ca şi capacitate. Avem două locuri pentru pacienţii Covid şi maxim 2-3 locuri pentru pacienţii non-Covid. Ţinând cont de faptul că trebuie să respectăm şi aici anumite circuite, ţinând cont că în ultimele zile am avut un număr crescut de decese, am luat decizia să avem un serviciu civilizat, să facem acest contract cu o firmă de pompe funebre tocmai pentru a oferi un serviciu decent şi ecumenic. Am avut 10 decese în doar două zile. Am avut cazuri şi avem cazuri în care membrii familiei sunt în izolare la domiciliu şi atunci trebuie să avem grijă de aceste corpuri până rudele ies din izolare şi pot face serviciul mortuar”, a declarat medicul Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Timişoara, potrivit News.ro.

Zona în care a fost parcat camionul frigorific, unde rudele pacienţilor decedaţi sunt chemate pentru identificare, este în permanenţă păzită, iar accesul este restricţionat. Firma de pompe funebre se ocupă atât de transportul, cât şi de depozitarea trupurilor în containerul frigo, iar contractul acoperă cheltuielile pentru 150 de posibili pacienţi decedaţi, infectaţi cu noul coronavirus.

Potrivit unor surse medicale citate de Opinia Timișoarei, în urmă cu un an, în Spitalul „Victor Babeș” mureau în medie 2-3 pacienți pe săptămâna, însă în această perioadă sunt și zile în care se înregistrează între 8 și 10 decese din cauza virusului.

Morga Spitalului „Victor Babeș” a fost împărțită în două – pentru decedații COVID și non COVID decedați, existând protocoale separate – ceea ce reduce și mai mult capacitatea.

Rudele celor decedați sunt chemate pentru identificare la containerul frigorific de pe stadion, aflat la aproximativ 5 kilometri distanță de Spitalul „Victor Babeș”.

În Timiş, în ultimele 24 de ore au fost depistate 329 de noi cazuri de COVID-19 și au fost înregistrate 13 decese. De la debutul pandemiei de coronavirus, în Timiş au fost 338 de decese.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here