Musulmanii bosniaci cer eliminarea de pe Google a Hotelului „Vilina Vlas”, folosit ca „lagăr al violului” în vremea războiului din Bosnia. „Rep. Sprska îl promovează acum ca stațiune de wellness”

Hotelul „Vilina Vlas” și Milan Lukic

O petiție online cere excluderea de pe Google Maps a unui hotel al terorii, în care aveau loc violuri și crime în vremea războiului din Bosnia-Herțegovina.

Este vorba despre un hotel din estul Bosniei, pe teritoriul Republicii Srpska, locuită majoritar de sârbi. Recent, administrația de la Banja Luka a inclus Hotelul „Vilina Vlas” pe lista locurilor destinate tichetelor de vacanță, ca parte a unui plan de repornire a turismului din zonă, profund afectat de restricțiile pandemiei de Covid-19.

Numai că Hotelul „Vilina Vlas” a jucat un rol sinistru în memoria acestei țări divizate din Balcani. În vremea destrămării Iugoslaviei, hotelul, situat în orașul balnear Visegrad, a fost folosit de forțele paramilitare ale „Vulturilor Albi”, conduse de Milan Lukic, condamnat la închisoare pe viață de Tribunalul de la Haga, pentru a semăna teroare în rândul prizonierilor musulmani. Violul și crima erau la ordinea zilei în camerele hotelului, pe care forțele sârbe bosniace ale lui Radovan Karadzic le transformaseră într-un „centru de detenție”.

De fapt, expresia folosită în rapoartele ONU ale anilor 1990 era aceea de „lagăre ale violului”. Aici erau aduse femei musulmane pentru a fi „inseminate”, în cadrul unor experimente de genetică socială bazate pe viol, de către soldații sârbi, pentru a da naștere unor „copii sârbi”, urmărindu-se astfel decimarea țesutului etnic musulman al Bosniei.

Petiția trimisă către Google, pentru a șterge această locație de pe aplicația de hărți, a strâns peste 25.000 de semnături. Petiționarii cer, de asemenea, și eliminarea hotelului din motorul de căutare al Google.

„Dacă cineva s-ar hotărî să transforme lagărele de concentrare Auschwitz-Birkenau într-un centru de wellness «perfect pentru o escapadă de weekend», l-ați lăsa să promoveze acest lucru pe Google?”, se arată în textul petiției postate pe Change.org, inițiată de Amela Trokic, lector al Universității din Sarajevo.

Supraviețuitori ai atrocităților din „Vilina Vlas” au cerut în repetate rânduri transformarea hotelului într-un memorial al victimelor, însă apelurile lor s-au lovit de refuzul autorităților din Republica Srpska.

Un comitet special al ONU concluziona în 1994 că aproximativ 200 de femei au fost violate între zidurile hotelului în 1992. Unele dintre supraviețuitoare fie au fost ucise mai târziu, fie s-au sinucis. Peste ani, anchetatorii au găsit cadavrele ale victimelor în râul Banja din apropiere.

„Din păcate, istoria nu foarte îndepărtată a acestui hotel încearcă să fie ștearsă sistematic cu cele mai inumane metode posibile, cu ajutorul guvernului Republicii Srpska, care încearcă să-l promoveze ca spa și stațiune de wellness”, se mai arată în textul petiției.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here