Nelu Tătaru: Pragul roşu este să avem 2.000 de cazuri în terapie intensivă, ceea ce nu văd previzibil în acest moment

Foto: INQUAM/Virgil SImionescu

Ministrul Nelu Tătaru a vorbit, vineri, despre cel mai grav scenariu în evoluția pandemiei, ”pragul roșu”, care ar fi atins dacă numărul de pacienți de la terapie intensivă ar ajunge la 2.000, adică echivalentul numărului de paturi de ATI pentru bolnavii în stare gravă.

Ministrul a precizat, însă, că acest scenariu nu este previzibil în acest moment.

Cel mai grav scenariu este atunci când vom avea un număr crescând de cazuri de la o zi la alta care vor sufoca sistemul medical, în mod special terapiile intensive, cele care necesită suport ventilator”, a declarat Nelu Tătaru, la Iaşi.

Întrebat dacă România ar putea ajunge în două săptămâni la acest grav scenariu, ministrul a spus: „În acest moment nu. Avem în spitalele suport COVID aproape 2.000 de paturi în terapie intensivă, din care 840 sunt complet utilate. În acest moment avem 300 de pacienţi internaţi în terapie intensivă”.

Pragul roşu este, să spunem, să avem 2.000 de cazuri în terapie intensivă, ceea ce nu văd previzibil în acest moment”, a explicat ministrul.

Nelu Tătaru a mai spus că nu suntem în situaţia reinstituirii stării de urgenţă şi a reiterat că următoarele săptămâni vor fi dificile din punct de vedere epidemiologic.

Sper să nu ne transformăm într-un stat poliţienesc, dar populaţia trebuie să înţeleagă că trecem într-un moment dificil. Următoarele două săptămâni vor fi dificile.

Am avut o perioadă de două săptămâni cu un vid legislativ în care aceleaşi persoane au refuzat internarea, au refuzat o izolare, iar până în momentul în care cei care fiind pozitivi nu îşi vor trata boala o vor transmite în continuare. Atunci vom avea o creştere.

Dacă vom reuşi să impunem, conform legii, internare, izolare, tratarea celor existenţi în spitale, atunci vom limita această transmitere”, a spus ministrul Tătaru.

Ministrul Sănătăţii a adăugat că în ultima vreme a apărut teama de infectarea cu COVID-19 chiar şi printre contestatarii existenţei virusului.

Campaniile de informare au fost concurate de campaniile de dezinformare. Când acestea vin de la influenceri sau oameni politici, avem neîncredere la nivelul populaţiei. A apărut teama şi între contestatari. Îi rugăm doar să se liniştească”, a spus ministrul Tătaru.

Referitor la medicii contestatari, Nelu Tătaru le-a răspuns jurnaliştilor că acesta „este un lucru grav”.

Este un lucru grav că există aceşti colegi de-ai noştri. Haideţi să ne gândim la tot ce înseamnă efortul celorlalţi medici şi asistenţi care nu au timp de contestaţii, dar care zile şi nopţi în care au stat în continuu lângă pacienţi COVID, iar unii dintre colegii noştri au şi murit”, a spus ministrul Sănătăţii.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here