Cea mai înalta instanță civilă a Germaniei a decis împotriva concernului Volkswagen în primul proces intentat acestuia de un proprietar de automobil, în urmă scandalului manipulării testelor privind emisiile nocive.

Curtea Federală de Justiție a conchis că persoanele care au cumpărat un autoturism VW dotat cu un software care a manipulat testele privind emisiile poluante sunt îndreptățite să primească compensații financiare. Ele pot returna automobilele achiziționate și primi o compensație financiară parțială de la producătorul auto german.

Kilometrii efectuați până la returnarea mașinii vor fi luați în considerare la stabilirea nivelului compensației, a decis instanța. „Comportamentul acuzatului este considerat ca fiind lipsit de etică”, a spus judecătorul-șef Stephan Seiters la pronunțarea sentinței.

Verdictul constituie un precedent pentru mii de alți proprietari de mașini marca Volkswagen din Germania, ale căror automobile au fost dotate cu instrumente menite să manipuleze testele de poluare. Ei ar putea cere acum la rândul lor compensații.

Volkswagen a promis „oferte potrivite” pentru cei afectați. „Compania vizează acum rezolvarea tuturor acestor cazuri printr-o înțelegere cu părțile vătămate”, a anunțat VW într-o declarație.

*Cum s-a ajuns la scandalul Volkswagen?

În septembrie 2015, Volkswagen a admis în față Agenției Americane de Protecție a Mediului că a instalat un software în 11 milioane de vehicule în lumea întreagă care a permis păcălirea testelor de poluare.

Cercetătorii americani descoperiseră un software instalat în mașinile VW care putea detecta când erau efectuate teste privind emisiile poluante și modifica performanța automobilului pentru a îmbunătăți rezultatele acestuia la testele respective.

Scandalul a fost numit „Dieselgate” și a dus la o criză de încredere care a afectat întreaga industrie auto, după ce manevre similare au fost descoperite ulterior și la alți fabricanți. VW se tot confruntă de atunci cu dosare și plângeri în justiție.

*Ce verdicte s-au pronunțat deja?

Pentru a evita un proces de masă, Volkswagen Group a căzut de acord recent să plătească daune pentru 235.000 de proprietari auto din Germania. Compania ar urma să achite până la 830 de milioane de euro, conform înțelegerii.

VW acceptase în 2016 să plătească daune de 25 de miliarde de dolari în SUA și în alte țări. Până de curând, VW nu reușise să ajungă la un acord cu clienții săi din Germania.

Toamna trecută, VW a acceptat să plătească daune de 127 de milioane de dolari australieni (76 milioane de euro) pentru a rezolva mai multe procese intentate de clienții săi din Australia.

În ianuarie, un tribunal canadian i-a ordonat firmei VW să plătească amenzi de 2 milioane de dolari canadieni (1,3 milioane de euro) pe lângă cele 2,4 miliarde de dolari canadieni plătite deja, o amendă „de 26 de ori mai mare decât cea mai dură penalizare dictată vreodată de autoritățile de mediu din Canada.”

Instanțele au mai obligat și alte firme auto implicate în scandal să plătească amenzi și să recheme mii de mașini suspectate că ar fi echipate cu softwareul ilegal.

Procurorii germani au pus sub acuzare conducerea VW în contextul acestui scandal. Șeful executiv al Volkswagen Herbert Diess și șeful consiliului de supraveghere Hans Dieter Poetsch au făcut în mai înțelegeri de plata a nouă milioane de euro pentru a evita un proces.

Nu se știe dacă oferta va fi făcută și fostului CEO al VW, Martin Winterkorn, care a condus compania în perioada 2007-2015 și a demisionat după izbucnirea scandalului.

*Ce urmează?

Cam 60.000 de procese individuale împotriva VW așteaptă să fie soluționate în prezent în Germania, potrivit producătorului auto.

De regulă, instanțele inferioare germane urmează linia dictată de tribunalele superioare, ceea ce înseamnă că actualul verdict sporește serios șansele proprietarilor auto de a câștigă procesele lor individuale împotriva VW, ceea ce ar putea avea că rezultat primirea unei compensații de la concernul auto.

Cei care au făcut parte din plângerea de masă rezolvată printr-o înțelegere la începutul anului nu mai au dreptul de a acționa în justiție VW pe această tema.

În iulie, instanța germană se va ocupă de noi cazuri legate de acest scandal. Este vorba de procese împotriva dealerilor auto care au vândut automobilele Volkswagen și împotriva unor alți constructori auto.

Sursa: Deutsche Welle

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here