„Ukrainagate”: Kievul cercetează o posibilă supraveghere ilegală a fostei ambasadoare americane în Ucraina

Foto: Kharkiv Investment Forum / Wikimedia Commons

Autoritățile ucrainene au lansat două anchete penale în legătură cu o posibilă supraveghere ilegală a fostei ambasadoare a Statelor Unite la Kiev, Marie Yovanovitch, un personaj-cheie în procedura de destituire a liderului de la Casa Albă, Donald Trump.

Ministerul de Interne din Ucraina a făcut anunțul, joi, cu cinci zile înainte de începerea procesului de destituire împotriva lui Donald Trump, transmite în pagina în engleză Radio Europa Liberă.

Anunțul vine și în contextul publicării unor documente, în urmă cu două zile, de către Camera Reprezentanților a SUA, din care reiese că Lev Parnas, unul dintre asociații avocatului personal al președintelui american, Rudy Giuliani, plănuia înlăturarea ambasadoarei Marie Yovanovitch.

Autoritățile ucrainene au subliniat într-un comunicat de presă că nu intervin „în afacerile interne ale Statelor Unite”, menționând că mesajele date publicității de către Camera Reprezentanților „conțin fapte despre posibile încălcări ale legislației ucrainene și ale Convenției de la Veneția privind relațiile diplomatice”.

Marie Yovanovitch a ocupat funcția de ambasadoare a SUA în Ucraina între 2016 și 2019, când a fost rechemată pe nepregătite la Washington. Presa americană a scris pe larg despre rechemarea intempestivă a ambasadoarei, fiind prezentată ca un obstacol în planul Trump-Giuliani de a declanșa o investigație a procuraturii ucrainene în activitatea lui Hunter Biden, fiul democratului Joe Biden, în mediul de afaceri din Ucraina.

Dosarul de acuzare împotriva lui Donald Trump a fost transmis oficial miercuri la Senat, unde procesul de destituire a preşedintelui, al treilea din istoria SUA, va începe marţi.

Miliardarul republican va trebui să răspundă celor două capete de acuzare, abuz de putere şi obstrucţionarea activităţii Congresului, din cauza presiunilor exercitate pentru a convinge Ucraina să deschidă o anchetă asupra lui Joe Biden, potenţialul său rival în alegerile prezidenţiale din noiembrie.

Donald Trump a fost pus sub acuzare pe 18 decembrie de Camera Reprezentanţilor, unde opoziţia democrată este majoritară, în urma unui vot pentru „impeachment” care a urmat cu puţine excepţii liniile de partid.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here