Nicolae Ciucă: Am finalizat programul de guvernare şi acordul politic. SIIJ, desfiinţată până la 31 martie 2022

Inquam Photos / Octav Ganea

Senatorul PNL Nicolae Ciucă, propunerea liberalilor pentru funcţia de prim-ministru, a declarat, sâmbătă, la finalul unei noi runde de negocieri pentru formarea unei majorităţi, că a fost finalizat programul de guvernare în proporţie de 99,99%, precum şi acordul politic şi structura viitorului guvern pe două variante, cu premier PSD, respectiv premier PNL, menţionând că duminică vor fi închise toate capitolele, transmite Agerpres.

„Am finalizat programul de guvernare, 99,99%, acum se reciteşte, am finalizat acordul politic, am finalizat şi partea de conţinut al Guvernului pe cele două variante, una cu premier PSD şi una cu premier PNL. Urmează ca mâine să ne revedem, să continuăm negocierile pe celelalte capitole, astfel încât mâine seară să închidem”, a afirmat Nicolae Ciucă.

El a spus că mai este nevoie de a se face „corecţiile necesare”, precizând că în privinţa desfiinţării SIIJ s-a luat o decizie.

„S-a închis şi capitolul Justiţie. Până la 31 martie – SIIJ să fie desfiinţată şi, ulterior, să se reînfiinţeze o structură care să se ocupe de probleme, o structură care să poată să respecte directiva CJUE şi MCV”, a explicat Ciucă, menţionând că nu au fost discutate alte detalii şi că decizia a fost luată în consens.

Nicolae Ciucă a susţinut că „nu mai sunt ministere disputate”, dar nu pot fi anunţate până nu se decide cine va prelua primul funcţia de premier.

„Rămâne în coaliţie exact cum am comunicat cu toate partidele şi conţinutul pe ministere la nivelul Guvernului, le vom comunica după ce le finalizăm. Nu a rămas niciun minister în discuţie. Nu pot să vă spun acum, ci în momentul în care se va lua decizia în privinţa premierului care va conduce acum”, a mai spus Ciucă.

Potrivit acestuia, preşedintele PNL Florin Cîţu nu a participat la discuţiile de sâmbătă deoarece nu a putut să vină. „Avem o delegare la nivelul echipei de negocieri, astăzi nu a putut să vină. Nu ştiu de ce”, a adăugat Ciucă.

Mesajul UDMR

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat la finalul discuţiilor de sâmbătă privind formarea unei coaliţii la guvernare, că Uniunea va păstra ministerul Dezvoltării, pe cel al Mediului şi Ministerul Sportului, transmite News.ro.

„Ca ministere, în mare, am stabilit, dar rămâne această chestiune legat de persoana primului ministru. În ceea ce priveşte ministerele cu care noi am mers până astăzi, rămân aşa: Dezvoltare, Mediu şi Sport, la noi. Dar sigur, în momentul în care noi vom semna acordul politic vom putea spune că s-a terminat această etapă a discuţiilor noastre”, a declarat Kelemen Hunor sâmbătă seară.
Acesta nu a precizat numărul de portofolii care au fost luate în calcul în cursul discuţiilor.
Kelemen Hunor susţine că UDMR a făcut „un compromis” şi că nu a cerut să participe, prin rotaţie, la conducerea Guvernului, el arătând că s-ar fi putut pune şi problema ca fiecare formaţiune să deţină funcţia de prim-ministru în funcţie de ponderea parlamentară.
„UDMR a făcut un compromis şi a spus că nu participă la această rotaţie şi au împărţit în două: PNL cu noi şi cu minorităţile avem aceeaşi pondere ca şi PSD. Deci din acest punct de vedere se poate merge la jumătate jumătate şi acest lucru înseamnă că noi, în favoarea colegilor liberali, am făcut acest compromis”, a adăugat liderul UDMR.
El a precizat că luni va fi propus un prim-ministru, că cel mai probabil luni după amiază preşedintele Klaus Iohannis va face o propunere şi că joi România va avea guvern.
Kelemen a menţionat că nu comentează absenţa liderului PNL, Florin Cîţu, de la negocierile de sâmbătă.

Țigara separatistă și bricheta de cancelarie

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here