Scenariu de interventie, parte a exercitiului Vigorous Warrior 19, ce cuprinde interventia salvatorilor la scurt timp dupa producerea unor explozii in reteaua de metrou din Bucuresti, vineri, 12 aprilie 2019. Inquam Photos / Octav Ganea

Alți 18 elevi din Arad, de la aceeași școală care a avut probleme săptămâna trecută – Liceul Teoretic „Adam Muller Gutenbrun” – au ajuns, luni seară, la spital, acuzând simptome de intoxicație. Trei copii au fost internați.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Arad, Simina Roz, a declarat pentru Mediafax, că începând de la ora 12, la spital au ajuns mai mulți copii cu simptome identice cu cele cu care s-au prezentat, săptămâna trecută, aproape 60 de elevi ai Liceului Liceului Teoretic „Adam Muller Guttenbrun”.

Astăzi au fost 11. Ei au fost azi la școală, pentru că s-au reluat cursurile. S-au prezentat cu cefalee, dureri abdominale, unii cu iritantii sau erupții cutanate. Au rămas internați un copil de 8 ani și unul de 18 ani”, a spus Simina Roz.

Alți doi copii au refuzat internarea, iar restul au plecat acasă cu recomandări medicale.

Reprezentanții ISU Arad au transmis, luni seară, că un echipaj CBRN va face măsurători la liceu.

În urmă schimbului de informații cu Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Arad, inspectorul șef a ordonat trimiterea echipajului de cercetare Chimică, Biologică, Axiologică și Nucleară pentru efectuarea unor măsurători la liceul teoretic Adam Muller Gutenbrun. Măsurătorile se execută la corpul de clădire din Calea Timișorii”, au transmis reprezentanții ISU Arad.

Rezentantii Direcției de Sănătate Publică (DSP) Arad au transmis că, luni, la spital au ajuns 18 elevi de la Liceul German, din care trei au fost internați. Specialiștii spun că nu pot face legătură, la această ora, între evenimentul din urmă cu o săptămână, cu deratizarea, și cel actual.

Potrivit unui comunicat de presă transmis luni seară de DSP Arad, între orele 10.00 și 20.00, la UPU Arad au ajuns 18 elevi de la Liceul German „Adam Muller Guttenbrunn”, cu vârste cuprinse între 8 și 18 ani, cu simptome precum durere de cap, dureri abdominale sau mâncărimi ale pielii.

În urma investigațiilor, trei copii au fost internați. Este vorba de un copil de 8 ani, internat la Boli Infecțioase, unul de 17 ani, internat la Secția Clinică Pediatrie II și unul de 18 ani, internat la Secția Clinică Medicină Internă I. Alți 15 elevi au fost investigați, dar nu au avut nevoie de internare.

După evenimentele din 13 ianuarie 2020 și până astăzi au fost suspendate cursurile în toate cele trei corpuri de clădire ale unității de învățământ și s-au efectuat acțiuni de igienizare cu personal de specialitate pe parcursul a patru zile consecutiv, cinci spălări la diferite intervale de timp și aerisire permanentă. Pe parcursul zilei de astăzi (20 ianuarie 2020), inspectorii sanitari din cadrul DSP Arad au verificat modul și condițiile de desfășurare a procesului educațional în cele trei corpuri de clădire ale unității de învățământ”, au transmis reprezentanții DSP Arad în comunicatul citat.

Săptămâna trecută, după ce la școală au fost efectuate acțiuni de dezinsecție și dezinfecție, 40 de elevi au ajuns la spital.

În cursul zilei de vineri a avut loc o deratizare în școală, iar după cursurile de luni, unii copii au prezentat diverse simptome, când erau deja acasă. Au erupții cutanate, iritații la ochi sau dureri abdominale, dar nu sunt în stare gravă. Verificăm dacă s-au respectat toate procedurile la efectuarea deratizării”, a declarat atunci șeful Direcției de Sănătate Publică (DSP) Arad, Constantin Catană.

Între timp, cursurile au fost suspendate la liceu, dar s-au reluat vineri.

În acest caz, polițiștii din Arad au deschis dosar penal, după ce s-a stabilit o legătură directă între acțiunea de deratizare care a avut loc în 10 ianuarie și reacțiile pe care le-au avut deja 40 de adolescenți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here