Novaia Gazeta Europe | Asasinarea Dariei Dughina, începutul unui război în interiorul Kremlinului?

Sursa: Pixabay

Jurnalista rusă Yulia Latynina analizează pentru Novaia Gazeta Europe ultimele evenimente petrecute duminică la Moscova. În opinia jurnalistei, asasinarea Dariei Dughina poate fi începutul unei schimbări dure în interiorul Kremlinului. ”Nu știu cine a ucis-o pe fiica lui Dugin. Știu, totuși, că armata rusă suferă pierderi enorme pe frontul din Ucraina. La asta trebuie să se răspundă cumva. Problema este că Putin nu are cum să o facă din exterior. Așa că va răspunde din interior”, scrie Latynina, în articolul preluat și de onet.pl.

”Vă îndemn să nu trageți la concluzii și să nu judecați încă cine a ucis-o exact pe fiica lui Aleksander Dugin, care – ceea ce merită amintit, mai ales jurnaliștilor occidentali – este o icoană, dar una marginală”, scrie jurnalista și scriitoarea rusă.

”Da, Dugin vorbește mult, dar nu hotărăște nimic. Cu toate acestea, aș dori să vă atrag atenția asupra faptului că, la scurt timp după această crimă, unii propagandiști, în special pe canalul pro-Kremlin Nezigar de pe Telegram, au început să-l numească „sacrificiu sacru”, ceea ce ar trebui să inițieze o epurare completă a trădătorilor și apariția unei „coloane a cincea” din interiorul Rusiei.

O postare anterioară pe Canalul Nezigar, care a publicat și Canalul Dugin, spunea că „rezistența disperată a regimului atlantic-nazist de la Kiev cere Rusiei să facă transformări interne semnificative”.

Jocuri politice la Kremlin

Această postare îl mustră pe Putin că a încercat să conducă de parcă nu ar fi fost război și este scrisă din poziția lui Girkin (fost colonel FSB și fost comandant al milițiilor pro-ruse din Donbas), aripa imperială a ofițerilor serviciilor secrete care cer mobilizarea universală și totalitarism pentru a „înfrunta Occidentul euro-atlantic”. Cu sau fără Putin.

Deci putem spune că la Kremlin a început un meci spectacol, în care susținătorii mobilizării universale și triumful totalitarismului își ridică capul. Ucrainenii bombardează Crimeea. Rusia nu are la ce să reacționeze. Girkin iase însă în față cu idei vechi, elaborate probabil nu fără participarea informațiilor ruse. Are loc astfel un atac la sediul Grupului Wagner din Popasna.

Și cumva, dintr-o dată, are loc această crimă importantă.

”Încă o dată, nu știu cine a ucis-o pe fiica lui Dugin, dar mă tem că această crimă va fi urmată de o teroare copleșitoare, cum ar fi împușcarea Faniei Kaplan pentru Lenin sau asasinarea lui Serghei Kirov. O teorie alternativă ar putea fi că atacul asupra lui Dugin a fost o lovitură preventivă împotriva oponenților arhi-imperialiştilor care căutau puterea”, opinează jurnalista rusă.

*Răspunsul Kremlinului la rezistența ucraineană

Acum o săptămână, l-am întrebat pe Oleksi Arestovici: „Cum va răspunde Putin la atacurile asupra Crimeei?” Problema este că Putin nu are ce să răspundă. Diviziunile sale se ocupă perfect de imitarea acțiunilor agresive. Se prefac că atacă fără să atace. Trupele aruncate lângă Herson sunt tăiate în trei părți, iar forțele aeriene ucrainene elimină apărarea antiaeriană.

Ofensiva de la Nikopol a stagnat , Zaporojie a trebuit să fie abandonată după un apel de la Macron și o amenințare directă că orice înfrângere va fi văzută ca un atac militar direct asupra unei țări NATO. Într-adevăr, la Ziabrovka se construiesc forțe pentru o lovitură cu rachete împotriva Kievului și Cernihivului, dar odată cu creșterea eficienței apărării aeriene ucrainene, această lovitură fie va fi dejucată, fie se va dovedi a fi o lovitură de doi bani.

Trupele ruse au tras patru rachete Kalibr de la Marea Neagră spre Kiev, iar toate patru au fost interceptate peste Dnipropetrovsk. În acest timp, ATACMS ucrainene (și presupun că sunt ATACMS) distrug depozitele militare din Crimeea. (…)

Da, trupele ucrainene nu merg înainte pentru că nu au vehicule blindate, dar loviturile din Crimeea dăunează imaginii lui Putin.

*În ură, orice este posibil

La toate acestea trebuie să se răspundă cumva, iar problema este că Putin nu are cum să răspundă din exterior.

Așa că va răspunde din interior. Va răspunde acolo unde este mai ușor. Încă o dată: în niciun caz nu m-aș grăbi să numesc autorii acestei crime. În actuala atmosferă aprinsă de ură, orice este posibil.

Dar dacă aceasta este o operațiune ucraineană, nu este clar de ce au ales ca primă țintă nu pe unul dintre militarii care au ucis la Bucea – cărora le-au jurat răzbunare publică -, ci un om marginal.

*A început lupta pentru putere

Moartea unui astfel de bărbat, și cu atât mai mult a fiicei sale, este, pentru a spune ușor, un act controversat, care este puțin probabil să fie înțeles de aliații șovăitori și care vorbesc blând din Occident.

O astfel de moarte poate fi rezultatul luptei pentru putere inițiate la Kremlin și, în același timp, un pretext pentru a o reprima în întregime.

Pe măsură ce războiul pierde războiul, regimul nu numai că se va sparge în facțiuni, dar va deveni mai brutal. Mai sunt puțini ruși care susțin războiul. Sprijinul pentru mobilizarea populară poate fi obținut doar prin teroare. Pe măsură ce situația de pe front se înrăutățește, sprijinul lui Putin în rândul poporului și poziția sa în elită va scădea.

Pe măsură ce sprijinul său scade, teroarea va crește.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here