Nu contează câți ani ai, două doze de vaccin Pfizer nu sunt suficiente, susține un studiu publicat de revista Nature

Vârsta oamenilor care s-au vaccinat nu a avut niciun efect asupra scăderii eficienței serului, ceea ce înseamnă că eficiența vaccinului s-a diminuat pentru toată lumea, nu doar pentru persoanele în vârstă, scrie Jerusalem Post. Persoanele vaccinate cu două doze de vaccin împotriva coronavirusului Pfizer în ianuarie și februarie au avut o șansă cu 51% mai mare de a contracta virusul în iulie, comparativ cu cei care au fost vaccinați în martie sau aprilie, a arătat un nou studiu israelian publicat în Nature Communications.

Echipa de cercetători de la Institutul KI a lucrat cu medici de la KSM Research and Innovation și a folosit datele furnizate de Maccabi Health Services pentru a efectua un studiu de cohortă retrospectiv care compară ratele de incidență a infecțiilor și a spitalizărilor legate de COVID-19 între persoanele vaccinate la începutul campaniei de vaccinare (din ianuarie si februarie) si cele vaccinate în etapele ulterioare (martie si aprilie). Studiul a inclus peste 1,3 milioane de înregistrări.
După cum s-a menționat, riscul de infecție a fost semnificativ mai mare cu cât au fost vaccinați mai devreme, cu o tendință suplimentară de risc crescut de spitalizare.
Rezultatele, au spus cercetătorii, sunt în concordanță cu alte studii pe acest subiect, care arată o scădere a nivelurilor de anticorpi și a compușilor sistemului imunitar după patru până la șase luni.
Mai mult, vârstele oamenilor nu au avut niciun efect asupra scăderii vaccinului, ceea ce înseamnă că vaccinul a scăzut pentru toată lumea și nu doar pentru persoanele în vârstă.
Portalul Health & Wellness este prezentat în colaborare cu Spitalul Universitar Samson Assuta Ashdod.
„Eficacitatea vaccinului scade în mod egal pentru toată lumea, conform studiului”, a spus dr. Barak Mizrahi, cercetător în sănătatea computațională pentru Institutul KI, care a condus studiul.
Israelul a stabilit o politică de a administra o a treia doză tuturor persoanelor cu vârsta de peste 12 ani, spre deosebire de multe alte țări și în ciuda recomandării Organizației Mondiale a Sănătății de a da a treia doză doar persoanelor cu cel mai mare risc de a contracta virusul sau de a dezvolta boală gravă.
Peste patru milioane de israelieni au făcut o doză booster. Rezultatele au fost că rata infecțiilor a scăzut semnificativ.
Mizrahi a explicat că vaccinul și-a diminuat eficiența cu atât mai mult cu cât a trecut mai mult timp de la a doua doză inițială, ceea ce înseamnă că persoanele vaccinate în ianuarie erau mai expuse riscului de a contracta corona decât persoanele vaccinate în februarie și tot așa.
Studiul a fost realizat deoarece varianta Delta izbucnise în toată țara și mulți credeau că variantaaceasta poate fi cauza creșterii infecției în Israel. Mizrahi a spus că studiul arată că varianta a fost probabil mai puțin un factor agravant decât se presupunea – deși acest lucru nu este încă confirmat.
*Va dura a treia doză mai mult?
Mizrahi a spus că este dificil de spus în acest stadiu. Au început să fie colectate date preliminare în diferite studii care arată că anticorpii sunt în scădere și după a treia injecție. Cu toate acestea, el a spus că nivelul de anticorpi nu este singurul factor când vine vorba de imunitate. Oficialii vor trebui să urmărească și să vadă dacă infecțiile încep să crească și apoi să stabilească politica de vaccinare în consecință, a mai spus Mizrahi.
„Nu cred că va dura atât de mult ca să știm”, a conchis el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here