Numărul deceselor provocate de Covid-19 scade în China, după o schimbare de metodologie

China nu a raportat miercuri niciun deces nou legat de COVID-19, după o schimbare de metodologie în numărarea cazurilor, într-un moment în care această ţară se confruntă cu un reviriment inedit al epidemiei, relatează AFP, citată de Agerpres.

China a impus din 2020 restricţii sanitare stricte în numele politicii „zero COVID-19”, care a permis protejarea persoanelor considerate cele mai vulnerabile şi mai puţin vaccinate, scrie France Presse.

Autorităţile au pus însă capăt brusc majorităţii acestor măsuri la începutul lui decembrie, pe fondul exasperării în creştere a populaţiei şi al impactului considerabil asupra economiei.

Numărul de cazuri este de atunci în creştere explozivă, generând temeri privind o mortalitate ridicată în rândul celor mai vârstnici, deosebit de vulnerabili.

Marţi, autorităţile au precizat că doar persoanele decedate direct din cauza unei insuficienţe respiratorii legate de COVID-19 sunt luate în calcul în statistici.

Această metodologie „ştiinţifică”, potrivit autorităţilor, realizează totuşi un tablou mai limitat al situaţiei, remarcă AFP.

„După o infecţie cu varianta Omicron, principala cauză de deces al pacienţilor sunt afecţiunile subiacente”, a explicat marţi Wang Guiqiang, responsabil în probleme de sănătate în municipalitatea Beijing.

„Doar un mic număr mor direct de insuficienţă respiratorie provocată de COVID-19”, a insistat acesta.

Conform unor mărturii culese de AFP, crematoriile din ţară sunt într-o situaţie dificilă, fără să se poată stabili o legătură oficială cu COVID-19. Unele spitale sunt debordate, în timp ce în farmacii medicamentele antigripale sunt greu de găsit în faţa cererii, în condiţiile în care ţara se adaptează convieţuirii cu virusul.

Potrivit cifrelor oficiale, doar şapte pacienţi au murit de COVID-19 de la ridicarea restricţiilor, la începutul lui decembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here