Cum căpușează oligarhii din Europa de Est și Europa Centrală subvențiile agricole ale UE

Sursa: Facebook

Un amestec de feudalism modern și structuri organizate pe calapod mafiotic căpușează anual subvențiile UE destinate agriculturii în state precum Ungaria, Slovacia, Cehia și Bulgaria, se arată într-o investigație realizată de The New York Times.

În fiecare an, UE injectează circa 60 de miliarde de euro, sub formă de suvenții, în agricultura blocului comunitar, destinate să sprijine afacerile fermierilor și, per total, comunitățile rurale. Însă o mare parte din această infuzie financiară este deturnată de baronii locali din centrul și estul Europei și de clientela lor politică, scrie cotidianul american.

De exemplu, unul dintre abonații din UE care înhață pe bandă rulantă subvențiile din agricultură este șeful Executivului de la Praga, Andrej Babis, unul dintre magnații sectorului agricol din Cehia. Un alt „taliban” al acestor fluxuri de bani europeni este premierul ungar Viktor Orban, a cărui familie a implementat o adevărat rețea de clan mafiotic în agricultură, potrivit NY Times.

Birocrații de la Bruxelles închid ochii în fața corupției din agricultură

Investigația NY Times vizează nouă țări europene. Jurnaliștii au descoperit un „sistem de subvenții în mod deliberat opac, care subminează în mare parte obiectivele de mediu ale UE”, fiind afectat de flagelul corupției.

„Mașinăria de la Bruxelles permite existența acestei corupții cu caracter dur, deoarece confruntarea cu ea ar însemna schimbarea unui program care ajută coeziunea unei uniuni precare. Liderii europeni nu sunt de acord cu multe lucruri, dar toți mizează pe subvenții generoase și pe o largă discreție în cheltuirea lor. A opune rezistență acestui sistem de abuzuri dezvoltat în rândul noilor state membre ar perturba politic și economic averile acumulate pe continent”, notează NY Times.

De aceea, s-a ajuns în situația în care birocrații de la Bruxelles închid ochii în fața corupției din agricultură și nu se concentrează pe înăsprirea controalelor, oferindu-le în schimb, prin mașinațiunile Parlamentului European, o autoritate tot mai mare „liderilor naționali” cu privire la modul în care cheltuiesc banii, în ciuda obiecțiilor „auditorilor interni”.

„Unii parlamentari de la Bruxelles care elaborează și votează politica agricolă recunosc adesea că habar n-au unde se duc banii”, subliniază jurnaliștii NY Times.

Una dintre găurile negre ale proiectului agricol european se află în județul Fejer din Ungaria, unde caracatița lui Viktor Orban „taie și spânzură” în distribuirea subvențiilor. NY Times vorbește despre o rețea enormă de rude și prieteni de familie ai premierului ungar care „devorează” acest „festin” al fondurilor UE.

Mii de hectare au fost concesionate de Guvernul de la Budapesta către clanul Orban, iar proprietarii acestor terenuri, folosindu-se de conexiunile la nivel înalt, sunt primii abonați pe listele subvențiilor agricole, precizează NY Times. „Este un sistem putred de corupție”, spune Jozsef Angyan, fost secretar de stat pentru dezvoltare rurală al Cabinetului Orban.

UE îl tolerează pe Babis

În ceea ce îl privește pe premierul ceh Andrej Babis, unul dintre cei mai bogați demintari din Europa Centrală, jurnaliștii de la NY Times au descoprit că afacerile sale din agricultură au aspirat anul trecut subvenții în valoare aproximativ 40 de milioane de euro. Totul pe fondul unui cadru legislativ în avantajul marilor companii: statul ceh împarte subvențiile ținând cont de mărimea afacerii. Astfel, o companie-mamut primește mai multe subvenții decât un mic fermier.

„Uniunea Europeană plătește atât de mulți bani unui oligarh care este și politician. Rezultatul? Aveți cel mai puternic om din Cehia susținut de UE”, atrage atenția Lukas Wagenknecht, un economist ceh care a lucrat pentru Andrej Babis.

Citiți AICI investigația integrală.

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here