O anchetă din Noua Zeelandă rupe vălul de pe un subiect monstruos: Peste un sfert de milion de minori, abuzaţi de-a lungul anilor în centre sociale şi religioase

Peste un sfert de milion de copii, tineri şi adulţi vulnerabili au fost abuzaţi fizic şi sexual în centre de îngrijire şi instituţii religioase începând din anii 1960 şi până în primii ani de după 2000, relevă miercuri o anchetă publică, citată de Reuters, transmite Agerpres.

Un raport provizoriu al Comisiei Regale de Anchetă a descoperit că minorii, unii având doar nouă luni, au fost supuşi mai mulţi ani abuzurilor, care au inclusiv violuri şi tratamente cu şocuri electrice, din partea unor angajaţi ai centrelor psihiatrice şi de îngrijire, a unor membri ai clerului şi a unor îngrijitori adoptivi.

Raportul estimează că aproape 256.000 de persoane au fost abuzate, reprezentând aproape 40% din cele 655.000 de persoane aflate în îngrijire în perioada analizată, majoritatea abuzurilor având loc în anii ’70 şi ’80.

„Durerea şi suferinţa cauzate în istoria Noii Zeelande sunt de neiertat”, a spus ministrul pentru Serviciu Public, Chris Hipkins, care a afirmat despre raport că a fost „greu de citit”.

„Toţi copiii aflaţi în grija statului ar trebui să fie feriţi de suferinţă, însă, aşa cum o arată mărturiile, deseori s-a întâmplat invers”, a mai declarat el.

Conform raportului, majoritatea celor care au supravieţuit abuzurilor aveau între 5 şi 17 ani la momentul comiterii faptelor. Majoritatea au fost abuzaţi pe o perioadă de cinci până la zece ani.

Printre abuzuri s-au numărat agresiuni fizice şi sexuale, iar în unele cazuri angajaţi ai instituţiilor psihiatrice au forţat pacienţi de sex masculin să violezi paciente. Raportul evidenţiază şi o folosire necorespunzătoare a procedurilor medicale, printre care şocuri electrice asupra organelor genitale sau picioarelor, dezbrăcarea pacienţilor pentru examinare şi examinări vaginale, precum şi abuzuri verbale şi insulte rasiale.

Premierul Jacinda Ardern a anunţat în 2018 crearea Comisiei Regale de Anchetă spunând că ţara trebuie să îşi înfrunte „un capitol întunecat” din istoria sa, iar ulterior i-a extins mandatul pentru a include şi biserici şi alte instituţii religioase.

Raportul precizează că probabilitatea ca minori şi tineri să fi fost abuzaţi în instituţii religioase variază între 21% şi 42%.

Ancheta a mai descoperit că numărul persoanelor care au trecut prin centre de îngrijire a fost de şase ori mai mare decât se estima anterior.

„Orice tip de evaluare am face, este vorba de o problemă socială gravă şi de durată care trebuie rezolvată”, se mai arată în raport, adăugând că există dovezi că unele abuzuri continuă până în prezent.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here