O bază militară în apropiere de Kiev, devastată de rachete ruseşti

Rachete de croazieră ruse au vizat joi o bază militară situată în apropiere de Kiev, distrugând-o parţial, a anunţat Statul Major ucrainean, citat de AFP, potrivit Agerpres.ro.

„În jurul orei 05:00 dimineaţa (02:00 GMT), inamicul a lansat un atac trăgând şase rachete de croazieră Kalibr asupra unei unităţi militare din Liutej, în regiunea Kiev”, a declarat presei Oleksii Gromov, un înalt responsabil al Statului Major ucrainean.

O clădire de la această bază a fost distrusă, iar alte două avariate, a specificat el, adăugând că una din cele şase rachete a fost doborâtă de antiaeriana ucraineană.

Rachetele au fost trase dinspre Crimeea, peninsula anexată în 2014 de Moscova, a indicat acelaşi înalt responsabil militar ucrainean. Potrivit Ukrinform, rachetele au fost lansate din Marea Neagră din zona Capului Fiolent.

Alte bombardamente cu lansatoare de rachete multiple au vizat regiunea Cernigov (Cernihiv) în nordul Ucrainei, care au fost lansate din Belarusul vecin, aliat al Moscovei, a adăugat Gromov, recunoscând că s-au înregistrat „pierderi” în rândul militarilor ucraineni, fără să indice vreo cifră.

Anterior, media ucrainene consemnau peste 20 de rachete lansate de forţele ruse dinspre Belarus asupra regiunilor Cernigov şi Kiev.

Forţele ruse, potrivit lui Oleksii Gromov, continuă să facă tentative pentru a avansa în apropiere de Siversk şi Bahmut, în Donbas, regiunea industrială pe care Moscova vrea să o cucerească. Situaţia acolo este „dificilă, dar în întregime sub control”, a asigurat el.

În regiunea ocupată Herson, în sudul ţării, unde forţele ucrainene sunt angajate în operaţiuni de contraatac, trei sate au fost recucerite de la ruşi în ultimele două săptămâni, a adăugat el.

Alţi responsabili ucraineni au raportat bombardamente ruseşti în mai multe regiuni ale Ucrainei joi.

„Este o dimineaţă neliniştită. Din nou-teroarea rachetelor”, a scris preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pe Telegram, asigurând că totodată că Kievul „nu va ceda şi nu va renunţa”.

Cel puţin o persoană a fost ucisă, iar alte două rănite în urma unui bombardament în regiunea Dnipropetrovsk, a anunţat pe Telegram guvernatorul său Valentin Reznicenko.

Guvernatorul regiunii Nikolaev, în sudul ţării, a relatat despre un bombardament „masiv” cu rachete care a distrus o şcoală şi a făcut cel puţin un rănit.

Primarul din Harkov, al doilea oraş ca mărime al ţării, situat în nord-est, a evocat două atacuri cu rachete S-300, care au provocat incendii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here