O comunitate de romi dintr-o comună bihoreană, vaccinată în proporție de 96% vaccinați

O întreagă comunitate de romi dintr-un sat bihorean s-a vaccinat anti-COVID, după o campanie eficientă a autorităților locale. Gradul de vaccinare în rândul romilor este cu 50% mai mare decât la nivelul întregii comune și de trei ori mai mare decât la școala din localitate.

Comunitatea de romi din Bălnaca, un sat care aparţine de comuna Șuncuiuş, judeţul Bihor, numără 400 de suflete. Aici, oamenii au început să se vaccineze încă din luna martie, iar acum doar 17 persoane au rămas neimunizate.

Cheia campaniei de vaccinare a fost mediatorul sanitar, o angajată a Primăriei Șuncuiuș  care provine din comunitate. Împreună cu tatăl ei, bolnav cronic, au oferit un exemplu vaccinându-se încă din luna martie.

 „Provenind din comunitatea din care eu fac parte am acumulat foarte multă încredere în romii din Bălnaca. Ei au avut încredere în mine, plus că au văzut că reacțiile nu au fost de niciun fel, nu am pățit nimic”, a declarat Ramona Varga, mediator sanitar, pentru Digi24.

Aurel Rostaș, tatăl mediatorului sanitar din comună, a completat: „Eu le-am dat un exemplu și le-am spus să meargă să se vaccineze că nu e așa periculos. Se pare că m-au ascultat, mulți o plecat dup-aia”.

Până în 2008, în Bihor erau 22 de mediatori sanitari în comunitățile de romi din județ, plătiți de Direcția de Sănătate Publică. Acum mai sunt doar 11.

 „Cred că toți cei implicați, prin dialog, care a fost singura armă la dispoziție, am reușit să îi convingem că vaccinul ne ajută să supraviețuim, iar vaccinarea până la urmă salvează vieți”, spune Gabriela Gavrilaș, medic coordonator centru vaccinare.

Campania de vaccinare în comunitatea de romi a fost mai eficientă decât la nivelul întregii comune.

Astfel, deși procentul de vaccinare în sânul comunității trece de 96%, acesta depășește cu puțin 30% în rândul angajaților școlii din localitate.

Comuna Șuncuiuș s-a confruntat anul trecut cu un focar uriaș de COVID la un centru pentru vârstnici din localitate. Aproape 80 de persoane au fost testate pozitiv atunci, iar centrul a intrat în carantină.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here