O navă de război uriașă a apărut în Marea Baltică. Se îndreaptă spre Suedia

Nava americană de asalt amfibie USS Kearsarge se află în prezent în Marea Baltică în drum spre Suedia. Este programată să apară în zona orașului Stockholm pe 3 iunie. Marina suedeză se asigură că prezența navei în această regiune a Europei nu este legată de eforturile țării de a adera la NATO și de războiul din Ucraina, scrie onet.pl.

USS Kearsarge a traversat Strâmtoarea Daneză și a ajuns la Marea Baltică pe 14 mai. Urmează să sosească la Stockholm la începutul lunii iunie. Nava va participa la exerciții militare anuale cu participarea a 20 de țări, inclusiv cele aparținând NATO. Suedezii au o problemă cu USS Kearsarge. „Este atât de mare încât nu știm unde să o punem”.

Prezența unei nave americane în Marea Baltică ridică semne de întrebare cu privire la relația dintre acest eveniment și războiul din Ucraina și eforturile Suediei și Finlandei de a adera la NATO. Pe profilul de Twitter al Marinei SUA a apărut o postare, în care se spunea că nava se află în Marea Baltică, „pentru a lucra cu aliații și partenerii pentru a asigura securitatea și stabilitatea în regiune”.

După cum a informat Rebecca Landberg, directorul biroului de presă al Marinei Suedeze, într-un interviu pentru ziarul „Expressen”, USS Kearsarge va lua parte la manevra militară Baltops. „Acesta este un exercițiu anual, nu are nimic de-a face cu discuțiile despre aderarea la NATO”, a asigurat Landberg.

USS Kearsarge a traversat Strâmtoarea Daneză și a ajuns în Marea Baltică pe 14 mai. Este programată să sosească lângă Stockholm pe 3 iunie.

Manevrele Baltops au loc în Marea Baltică de 50 de ani. Anul acesta, acestea sunt programate să aibă loc în perioada 5-16 iunie în partea centrală și de sud a Mării Baltice și pe terenuri de antrenament terestre din Polonia, Germania, Suedia și țările baltice.

*USS Kearsarge ar putea găzdui Palatul Culturii și Științei

Înainte să se întâmple asta, suedezii se întreabă ce să facă cu USS Kearsarge. „Este atât de mare încât nu știm unde să o punem”, a spus Rebecca Landberg pentru Expressen.

Nava este una dintre cele aproximativ 50 care vor participa la exercițiu. USS Kearsarge, lansat la apă în 1992, are 257 de metri lungime și peste 40 de metri lățime. Pe puntea sa ar fi suficient spațiu pentru un obiect la fel de mare precum Palatul Culturii și Științei cu tot cu turla sa.

USS Kearsarge este una dintre cele opt nave de debarcare din clasa Wasp fabricate pentru Marina SUA. Sunt adaptate la transportul și decolarea elicopterelor și așa-ziselor aeronave cu decolare verticală. Acest tip de nave este folosit, printre altele, de pentru atacuri amfibii, reacție rapidă și operațiuni cu scop special, precum și evacuarea necombatanților și alte misiuni umanitare.

USS Kearsarge a participat la evacuări și acțiuni de asalt, inclusiv în Sierra Leone, Bosnia și Herțegovina, Iordania și Libia.

*Suedia vrea să adere la NATO

Marți, șefa diplomației Suediei, Ann Linde, a semnat o cerere de aderare a țării la NATO. Documentul urmează să fie depus împreună cu Finlanda. Condiția pentru aderarea ambelor țări este votul unanim al NATO și ratificarea extinderii alianței de către parlamentele celor 30 de state membre. Însă poziția Turciei și a Ungariei s-ar putea dovedi a fi un obstacol.

Surse: onet.pl, expressen.se, aftonbladet.se, wikipedia.org

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here