O notă internă le interzice soldaților americani să folosească teste ADN, invocându-se „riscuri operaționale”

Departamentul american al Apărării le interzice militarilor americani, într-o notă internă semnată de subsecretarul însărcinat cu informaţii Joseph D. Kernan, să folosească kituri care sparg secretele ADN-ului, vândute de companii ca 23andMe sau Ancestry cu 100 de dolari, avertizând că aceste teste care ar răspunde unor întrebări ca „cine sunt?” le pun în pericol cariera, dezvăluie Yahoo News.

„Transmiterea datelor genetice sensibile unor părţi externe generează riscuri, atât personale, cât şi operaţionale”, se avertizează în această notă.

Membri ai armatei americane ar putea deveni inclusiv ţinte ale publicităţii ţintite, prin reduceri, ale unor companii care colectează date genetice, mai avertizează Pentagonul, potrivit News.ro.

„Aceste teste sunt extrem de puţin reglementate”, se arată în notă, în care se insistă asupra unor „consecinţe neintenţionate vizând forţele armate şi misiunile lor”, dar şi asupra „carierei membrilor acestor servicii”.

În fapt, armata americană nu este obligată să ignore informaţiile genetice ale personalului, aşa cum se întâmplă cu cele ale civililor.

Caracterul „operațional”

Un profesor la Harvard, Frederick Bieber, un fost rezervist la Laboratorul de identificare ADN al armatei, dezvăluie că decizii cu privire la caracterul „operaţional” al unui militar ar putea, astfel, să fie luate pe baza acestei baze ADN, mai ales în aviaţie.

Mai mult, nimic nu indică faptul că rezultatul acestor teste recreative ar fi fiabil – un argument descurajator pentru militari, care ar putea astfel să fie penalizaţi în mod eronat, în cazul în care testele relevă false predispoziţii la anumite boli, scrie The New York Times (NYT).

Popularitatea tot mai mare a acestui tip de test ridică, atât în Statele Unite, cât şi în alte ţări, întrebări juridice şi etice, în contextul în care companiile respective pot împărtăşi masa datelor colectate cu terţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here