O posibilă nouă variantă a coronavirusului SARS-CoV-2 a fost detectată în mai multe regiuni din Brazilia, a anunţat vineri Laboratorul Naţional de Calcul Ştiinţific (LNCC), aflat în subordinea Ministerului Ştiinţei şi Tehnologiei.

Cercetătorii brazilieni au descoperit noua variantă într-un context în care sistemul sanitar naţional se află în prag de colaps din cauza unei creşteri a numărului de cazuri de infectare cu varianta P.1 care a apărut în nordul statului brazilian Amazonas în noiembrie 2020, scrie Agerpres.

Un studiu realizat în 39 de municipalităţi din cinci state braziliene „a condus la identificarea unei posibile noi variante a SARS-CoV-2 provenind din varianta B.1.1.33 aflată în circulaţie anterior în Brazilia”, a declarat laboratorul într-un comunicat emis vineri.

Această cea mai nouă variantă conţine o mutaţie ce ar putea„complica planificarea noilor strategii de control a COVID-19”, a atras atenţia laboratorul.

Rezultatele studiului au fost raportate în baza de date internaţională a genomului coronavirusului GISAID.

„Necesitatea tot mai mare de supraveghere genomică eficientă, pentru a putea identifica din pripă potenţialele mutaţii virale, este evidentă, contribuind astfel la îmbunătăţirea vaccinurilor actuale împotriva COVID-19”, a subliniat laboratorul.

De la începutul pandemiei, Brazilia a raportat 11.363.380 de cazuri de COVID-19, cu 275.105 decese.

Oamenii de știință sunt îngrijorați de faptul că Brazilia a devenit aproape un „laborator natural” – unde oamenii pot vedea ce se întâmplă atunci când coronavirusul devine relativ scăpat de sub control. Unii avertizează că țara este acum un teren propice pentru noi variante ale virusului, nestingherit de o distanțare socială eficientă și alimentat de lipsa vaccinurilor.

Cu cât un virus circulă mai mult într-o țară, cu atât are mai multe șanse de a suferi mutaţii – în acest caz ducând la P1.

Experții globali solicită un plan – care să includă vaccinarea rapidă, blocarea și măsuri stricte de distanțare socială – pentru a controla situația. Există temerea că varianta P1 reprezintă o amenințare pentru progresele înregistrate în regiune și în întreaga lume.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here