Viitorul nu sună bine pentru Danemarca, țară ce riscă să devină plină de analfabeți. Cărțile tipărite au început să dispară. Tot mai multe manuale sunt digitale, iar cursurile se învață pe tablete. Este cazul și în Danemarca, o țară avansată tehnologic, unde însă efectele digitalizării nu sunt toate bune. Tot mai mulți copii au probleme la citit, relevă un studiu recent făcut de academicieni danezi.

Citiți aici și ce spunea Mihai Șora despre relația dintre informatizare și analfabetism

Ipostaze cu micuți în fața calculatoarelor sunt tot mai prezente în școlile din toată lumea. Este cazul și în Danemarca și nu toți copiii sunt încântați, informează TVR.

Asemenea nemulțumiri exprimate de cei mici i-au făcut pe cercetătorii Universității din Arhus să afle efectele trecerii de la hârtie la ecran.

Pentru micuții de clasa a patra lucrurile sunt clare: dacă în 2011 peste 63% considerau ca cititul este ușor, astăzi numărul lor a scăzut la 59%.

O diferență de doar 4 puncte procentuale dar care este semnificativă la nivelul întregii societăți.

Digitalizarea este mai simplă și mai ieftină. Așa s-a ajuns că multe școli daneze să aibă o bibliotecă digitală generoasă, dar le lipsesc multe cărți tipărite.

Cercetătorii danezi încurajează profesorii și părinții să-i îndrume pe cei mici și către cărțile tipărite.

Calculatorul sau tableta, distrag atenția, scad capacitatea de concentrare și de asimilare a informațiilor.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here