Oamenii de afaceri italieni se tem că măsura carantinei pentru români și bulgari le va afecta afacerile

Patronii din provincia italiană Veneto se tem afacerile le vor fi afectate de măsura anunțată de ministrul Sănătății, Roberto Speranza, privind instituirea carantinei de 2 săptămâni pentru români și bulgari.

„Se vorbea de asta de câteva zile, dar viteza cu care a fost emis ordinul ne-a surprins”, a declarat pentru Corriere della Sera Mario Moretti Polegato, important om de afaceri italian și consul general onorific al României la Treviso.

El spune că măsura va afecta foarte multe întreprinderi mici și mijlocii din regiunea Veneto, din diverse domenii de activitate, pornind de la agricultură și până la modă, servicii, turism, prelucrarea metalelor și alte domenii din industrie.

Mario Moretti Polegato spune că măsura este un inconvenient nu numai pentru cei care se bazează pe muncitorii sezonieri, ci și pentru afacerile care depind de materiile prime care provin din România și Bulgaria.

Pentru multe companii această situație poate deveni problematică situaţia și se poate ajunge până la stoparea producției”, a mai spus Mario Moretti Polegato.

Omul de afaceri mai spune că și turismul va fi extrem de afectat: „În mod normal, turismul poate conta pe prezența multor români înstăriți care vin pe litoralul nostru sau la Veneția”.

Un alt domeniu grav afectat va fi cel viticol, care s-a bazat întotdeauna pe forța de muncă din Est.

Luca Serena, președintele Confindustria Est Europa, spune că trei mii de întreprinderi mici și mijlocii din regiunea Veneto au înființat sucursale sau fabrici țări din estul Europei, cu 80-90.000 de angajați, mai ales în sectoarele de modă, încălțăminte și mobilier.

Toate aceste activităţi sunt supravegheate și cel puțin o dată pe lună cineva călătoreşte între cele două țări, pentru a verifica situația… Este adevărat că România se confruntă cu un vârf în epidemia de Covid-19 și nimeni nu vrea să pună în pericol sănătatea publică, însă această măsură poate provoca prejudicii imense. Multe companii ar putea să-și producția… În locul carantinei se putea dispune efectuarea testului cu cel mult 48 de ore de venire sau plecare, iar asta ar fi protejat și sănătatea, și economia”, a declarat Luca Serena.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here