Oficial american: Putin e prost informat despre războiul din Ucraina şi consecinţele sancţiunilor, consilierii se tem să-i spună adevărul

Preşedintele rus Vladimir Putin este prost informat despre defăşurarea războiului din Ucraina, deoarece consilierilor săi le este frică să-i dezvăluie pierderile militare şi economice suferite de Rusia, a declarat miercuri un oficial american de rang înalt, citat de AFP, potrivit Agerpres.

”Putin nu ştia că armata sa recruta şi pierdea recruţi în Ucraina, ceea ce demonstrează o ruptură clară în fluxul de informaţii fiabile care ajung la preşedintele rus”, a indicat oficialul, sub rezerva anonimatului, asigurând că îşi bazează spusele pe informaţii declasificate ale serviciilor americane.

”După părerea noastră, Putin este indus în eroare de către consilierii săi cu privire la slabele performaţe ale armatei ruse şi cu privire la gravitatea impactului sancţiunilor asupra economiei ruse, pentru că acestor consilieri de cel mai înalt rang le este frică să-i spună adevărul”, declară aceeași sursă.

Oficialul american de rang înalt dă asigurări că există, ”în prezent, o tensiune constantă între Putin şi Ministerul (rus) al Apărării”.

„Avem informaţii potrivit cărora (Vladimir) Putin a avut impresia că a fost indus în eroare de armata rusă”, ceea ce l-a determinat să nu mai aibă încredere în comandamentul militar, a declarat el.

Niciun comentariu cu privire la aceste declaraţii nu a putut fi obţinut pentru moment nici de la Kremlin, nici de la Ambasada Rusiei la Washington.

Invazia în Ucraina, lansată în 24 februarie, de Rusia s-a ciocnit pe numeroase fronturi de o rezistenţă tenace a forţelor ucrainene care au recâştigat poziţii în jurul Kievului, în nordul ţării, chiar dacă numeroşi civili sunt prinşi în capcană în oraşele asediat din sudul ţării.

Pe teren, armata rusă a bombardat miercuri suburbiile Kievului şi oraşul Cernigov, în nordul Ucrainei, a doua zi după promisiunea unei reduceri drastice a operaţiunilor sale militare în aceste regiuni. Aceasta afirmase că şi-a încheiat prima etapă a operaţiunii sale.

Analişti militari estimează că Rusia a modificat modul de a-şi prezenta obiectivele de război cu scopul de a-i permite lui Vladimir Putin să-şi salveze obrazul datorită unei victorii de faţadă, în pofida înfrângerilor umilitoare suferite de armata rusă în cursul acestei campanii, notează Reuters.

Moscova numeşte această ofensivă drept „operaţiune militară specială” care urmăreşte să „demilitarizeze” şi „denazifice” Ucraina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here