Oficial de rang înalt din Alianţă: NATO poate mobiliza rapid de 300.000 de oameni în Europa pentru a face faţă unei ameninţări ruse

Sursa: Facebook/NATO

NATO poate, în prezent, să conteze pe o mobilizare rapidă a 300.000 de oameni – puşi la dispoziţie de statele membre -, în contextul în care trebuie să poată face faţă ameninţării ruse în Europa, dă asigurări un oficial de rang înalt din cadrul Alianţei Nord-Atlantice, relatează AFP, potrivit News.ro.

Statele membre NATO au ajuns la un acord, în urma invaziei Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022, să crească puternic numărul trupelor care pot să fie mobilizate în mai puţin de 30 de zile.

Reacţia membrilor NATO ”depăşeşte larg 300.000” de oameni – numărul pe care NATO şi l-a stabilit la momentul invaziei, precizează acest oficial sub protecţia anonimatului.

Această capacitate sporită de mobilizare face parte din planurile implementate de către NATO în răspunsul la orice eventual atac, decise la summitul NATO de la Vilnius, în Lituania, în 2023.

Aceste planuri de apărare precizează ce trebuie să facă fiecare membru al Alianţei în cazul unei invaziii a Rusiei – pentru prima oară de la Războiul Rece.

Comandamentele militare verifică, în fiecare stat membreu NATO, dacă au capacităţile necesare şi sunt în măsură să pună în aplicare aceste planuri.

Însă NATO a acumulat întârzieri în domeniul apărării antiaeriene şi rachetelor cu rază lungă de acţiune.

AFP: Opt ţări din UE, printre care şi România, cer restricţionarea circulaţiei diplomaţilor ruşi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here