Oficial SUA: Guvernul chinez a transformat Xinjiang într-o „închisoare în aer liber”

Foto: Victims of Communism Memorial Foundation/Facebook

Guvernul chinez a transformat provincia Xinjiang într-o ”închisoare în aer liber”, a declarat miercuri un oficial al Departamentului de Stat, în timp ce instituţia a publicat un raport care critică persecuţia chineză a minorităţilor religioase, transmite Reuters, preluat de News.ro.

Fostul secretar de stat Mike Pompeo a declarat în ianuarie că acţiunile Chinei în Xinjiang constituie crime împotriva umanităţii şi genocid, afirmaţie susţinută şi de succesorul său, Antony Blinken.

China respinge acuzaţia şi spune că respinge extremismul în Xinjiang.

Daniel Nadel, un înalt funcţionar al Biroului pentru Libertatea Internaţională din cadrul Departamentului de Stat, a declarat că situaţia s-a schimbat de la utilizarea a ceea ce China numeşte ”centre de educaţie şi formare profesională” pentru a-i reţine uigurii etnici şi alţi musulmani, la utilizarea supravegherii care în esenţă ”transformă întreaga regiune într-o închisoare în aer liber ”.

„Mişcările oamenilor sunt urmărite îndeaproape. Aveţi oameni care au fost desemnaţi să locuiască cu uigurii pentru a-i ţine sub control. Aveţi oameni care merg pe piaţă şi care trebuie să raporteze de fiecare dată când merg la un alt stand al pieţei”, a spus el la un briefing de presă.

Asuprirea musulmanilor este ”punctul culminant al deceniilor de reprimare a adepţilor religioşi” în China, a adăugat Nadel.

Raportul Departamentului de Stat, o actualizare anuală a libertăţii religioase din întreaga lume, detaliază şi persecuţia de către China a grupului spiritual Falun Gong.

Blinken a anunţat că impune o interdicţie de viză oficialului chinez Yu Hui şi familiei acestuia, pentru implicarea lui Yu Hui în detenţii arbitrare ale adepţilor Falun Gong.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here