Oficialii occidentali se tem că Putin ar putea folosi arma termobarică Buratino

Oficialii occidentali se tem că președintele rus Vladimir Putin ar putea folosi noi arme termobarice în invazia Ucrainei, după ce trupele sale nu au reușit să cucerească Kievul în 48 de ore. Rapoartele sugerează că armele rusești Tos-1 Buratino au intrat în Ucraina, dar nu au fost încă folosite, potrivit The Telegraph.

La briefingul de vineri, oficialii occidentali și-au exprimat „îngrijorarea serioasă” că liderul rus va recurge la astfel de arme, care ar putea provoca pierderi uriașe de vieți omenești și ar putea transforma orașele în ruine.

Rachetele sunt create folosind un combustibil foarte exploziv și un amestec chimic care emit unde de explozie supersonice atunci când intră în contact și sunt atât de puternice, încât pot „topi” o armată adversă.

Oficialii care au discutat cu jurnaliștii de la The Telegraph, au spus că utilizarea acestei arme ar provoca „violență nediscriminatorie” din cauza capacității de a distruge clădiri.
Un oficial a spus că sunt „foarte îngrijorați de atitudinea pe care (forțele ruse) ar adopta-o” dacă rezistența ucraineană va continua.
TOS-1 „Buratino” și TOS-1A „Solntsepek” sunt unele dintre cele mai mortale arme de pe câmpul de luptă modern, cu excepția focoaselor nucleare.

Surse din Ucraina au distribuit videoclipuri cu convoaie de TOS care se îndreaptă spre graniță.

Tancurile cu aspect neobișnuit au deasupra un suport uriaș încărcat cu zeci de rachete letale incendiare sau termobarice.

 

Convoaiele au fost văzute călătorind prin orașul rus Belgorod, la aproximativ 40 km nord de granița cu Ucraina.

Create inițial ca o alternativă cu rază lungă de acțiune la aruncătorul de flăcări portabil, TOS-1 și TOS-1A sunt concepute pentru a ucide sau zdrobi orice țintă.

Buratino este unic pentru armata Rusiei: un sistem de lansare de rachete multiple autopropulsat (MRLS) deja desfășurat de generalii Moscovei în conflicte, inclusiv Afganistan, Cecenia, Irak și Siria.

Similar cu enormul tun autopropulsat 2S4 de 240 mm, TOS-1 este proiectat pentru a distruge pozițiile puternic fortificate.

O parte din puterea sa distructivă a fost demonstrată în cel de-al Doilea Război Cecenian între 1999 și 2000, când capitala provinciei ruse separatiste Grozny a fost distrusă.

Într-un incident, o lovitură TOS-1 a ucis 37 de civili și a rănit peste 200, când un bloc a fost distrus.

TOS în rusă înseamnă „aruncător greu de flăcări”. În realitate, TOS-1 lansează o rachetă care transportă un exploziv aer-combustibil (FAE), numit „zidul napalmului”.

FAE-urile au fost folosite pentru prima dată de Statele Unite în războiul din Vietnam, când generalii au susținut că napalmul nu era suficient de distructiv.

Buratino și Solntsepek sunt arme foarte utile pentru o armată care ar putea intra într-o luptă urbană.

Explozia poate ucide și mutila în moduri cu adevărat îngrozitoare, făcând inutile armura sau acoperirea rigidă.

O explozie TOS-1 este de două ori mai puternică decât majoritatea exploziilor de bombe convenționale, iar victimele apropiate de raza exploziei sunt zdrobite instantaneu până la moarte.

Mai departe de zona de explozie, presiunea poate rupe oasele, disloca ochii, poate provoca hemoragii interne și poate sparge timpanele, intestinele și alte organe interne.

De asemenea, pot aspira oxigenul din plămâni, făcându-i să se prăbușească, sufocându-și victimele până la moarte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here