Uniunea Europeană își închide spațiul aerian pentru Rusia, măsură ce vizează inclusiv avioanele oligarhilor

Toate statele Uniunii Europene își închid spațiul aerian pentru avioanele rusești. Anunțul a fost făcut duminică de președintele Comisiei Europene, Ursula Von Der Leyen.

Decizia a fost luată după ce 18 state europene, printre care și România, anunțaseră deja că au luat această măsură ca o formă de sancționare a Moscovei pentru invazia din Ucraina.

Printre primele țări care au decis închiderea spațiului aerian pentru aeronavele rusești au fost Marea Britanie, Bulgaria, Polonia şi Cehia.

Măsura implică interzicerea tuturor aeronavelor civile și militare care zboară dinspre Rusia sau care aparțin unei companii rusești, scrie The Guardian.

Premierul belgian Alexander De Croo a transmis pe Twitter că ţara sa a decis închiderea spaţiului său aerian pentru companiile ruse, iar guvernul luxemburghez a afirmat într-un comunicat că va face acelaşi lucru de duminică. Luxemburgul este o platformă majoră pentru avioane-cargo şi transporturi de mărfuri în Europa, conform Agerpres.

Austrian Airlines a spus duminică că își anulează zborurile spre Rusia și evită spațiul aerian din Rusia pentru cel puțin șapte zile. Swiss International Air Lines și-a menținut zborurile pentru moment.

Moscova a răspuns prin închiderea spațiului aerian pentri zborurile comerciale și de tranzit din țările UE, măsura fiind folosită pentru avioanele care au legături sau sunt înregistrate cu Letonia, Lituania, Estonia, Slovenia, Bulgaria, Polonia, Cehia și România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here