OMS cere Chinei să o „invite” pentru a ancheta originile coronavirusului

Foto: Wikimedia Commons

Autorităţile sanitare mondiale, acuzate de Statele Unite că nu au sesizat imediat gravitatea noului coronavirus, au solicitat vineri Beijingului să le invite pentru a ancheta originile animale ale virusului, scrie AFP.

„OMS ar dori să lucreze cu parteneri internaţionali şi, la invitaţia guvernului chinez, să participe la ancheta asupra originii animale”, a indicat, pentur AFP, purtătorul de cuvânt al organizaţiei, Tarik Jasarevic.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care până în prezent a lăudat Beijingul pentru gestionarea crizei, a explicat vineri că „în prezent sunt în curs sau prevăzute mai multe studii care vizează o mai bună înţelegere a originii epidemiei în China”. 

Dar „OMS nu participă în prezent la aceste studii în China”, a subliniat purtătorul de cuvânt.        

La sfârşitul lui ianuarie, o delegaţie a OMS condusă de directorul general Tedros Adhanom Ghebreyesus a mers la Beijing pentru a se întâlni cu preşedintele Xi Jinping şi cu cercetători. Cu câteva zile înainte, pe 20 şi 21 ianuarie, experţii biroului OMS din China au putut efectua o scurtă vizită în oraşul Wuhan, epicentrul epidemiei.               

Apărută în China în decembrie, epidemia a contaminat de atunci mai mult de 3,2 milioane de persoane în lume şi a cauzat moartea a 230.000 de persoane în ciuda măsurilor de izolare impuse pentru mai mult de jumătate din umanitate.   

Dacă un număr mare de ţări sau de lideri au sprijinit OMS, unele au început să aibă îndoieli sau să critice organizaţia. Statele Unite, care au suspendat finanţarea către organizaţie, o acuză că a întârziat să avertizeze asupra pericolului acestui virus.  

Donald Trump a declarat joi că se gândeşte la noi taxe contra Beijingului după ce, potrivit preşedintelui, a devenit sigur că noul coronavirus a provenit dintr-un laborator din Wuhan şi nu dintr-o piaţă locală de animale.    

Potrivit OMS, anchetele în curs în China se fac în special pe bolnavi „ale căror simptome au început să se manifeste la Wuhan şi în împrejurimi la sfârşitul lui 2019, pe probe culese din jurul pieţelor şi din fermele regionale unde au fost identificate primele cazuri umane  şi (…) pe specii de animale sălbatice şi domestice vândute în aceste pieţe”.         

Rezultatele acestor studii sunt „esenţiale pentru a preveni orice nouă răspândire a virusului care cauzează Covid-19 de la animal la oameni”, a explicat purtătorul de cuvânt al OMS.               

Agenţia specializată a ONU transmite faptul că ea continuă să colaboreze cu experţi în sănătate animală şi umană, cu ţări şi alţi parteneri cu scopul „de a identifica lacunele şi priorităţile în materie de cercetare pentru a lupta contra Covid-19, inclusiv pentru a identifica eventuala sursă a virusului din China”. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here