OMS: Noul val pandemic Omicron este propagat de oameni „tineri, sănătoși şi vaccinați”

Sursa: Pixabay

Actualul val pandemic cu varianta Omicron este transmis de un anumit grup de oameni, arată The Telegraph.

Varianta Omicron a coronavirusului este propagată de oameni „tineri, sănătoși şi vaccinați”, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), arată sursa citată.

Datele din țări precum Marea Britanie, Danemarca și Africa de Sud arată un model similar de infecție cu noua variantă, care a fost detectată acum în peste 60 de țări, inclusiv în Australia.

„În general, primele cazuri sunt în grupuri relativ tinere, relativ sănătoase și – în contextul Europei – în grupuri relativ puternic vaccinate”, a declarat dr. Catherine Smallwood, de la biroul pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății, pentru The Telegraph.

În Australia, New South Wales (NSW) a înregistrat marți o creștere masivă a cazurilor, deoarece un grup de oameni afiliat unui club de noapte din Newcastle – care cere dovada vaccinării pentru a intra – continuă să se infecteze.

Peste 93% dintre persoanele cu vârsta peste 16 ani din NSW sunt acum complet vaccinate.

În Danemarca, 70% din cele 3.437 de cazuri de Omicron detectate au fost în rândul persoanelor sub 40 de ani, potrivit datelor publicate luni.

Centrul European pentru Controlul Bolilor a constatat că 72% dintre cazurile timpurii cu Omicron au fost la cei sub 40 de ani, în timp ce SUA relatează că majoritatea celor 43 de infecții ale sale de până acum au fost în aceeași categorie de vârstă și puțin sub 80% au fost complet vaccinate.

În ciuda dovezilor că Omicron poate ”dribla” vaccinurile, experții îndeamnă la evitarea panicii în fața a ceea ce până în prezent pare a fi o tulpină mai ușoară a Covid-19.

„[Omicron] se răspândește mai mult decât Delta, dar consecințele nu sunt mai periculoase decât Delta”, a declarat Peter Collignon, expert în boli infecțioase ANU, pentru The Daily Telegraph.

„Ar trebui să tratăm această nouă variantă la fel ca Delta. Trebuie să fim atenți, nu să reacționăm exagerat.”

Totuși, doctorul Smallwood de la OMS, a spus că este prea devreme pentru a confirma faptul că Omicron declanșează o boală mai ușoară.

„Este cu adevărat important să nu exagerăm în ceea ce privește aprecierea severității Omicron”, a spus ea.

„Pentru că în ceea ce privește cazurile pe care le-am detectat, acestea se află într-o populație mai sănătoasă, mai mobilă, mai tânără, foarte vaccinată… și nici măcar nu suntem atât de departe în traiectoria bolii.”

Premierul britanic Boris Johnson a confirmat luni primul deces din UK cu varianta Omicron.

Anterior, s-a confirmat faptul că 10 pacienți se aflau internaţi în spitalele engleze cu Omicron.

„Din păcate, Omicron produce spitalizări și, din păcate, s-a confirmat că cel puțin un pacient a murit cu Omicron”, a spus Boris Johnson în timpul unei vizite la o clinică de vaccinare din Londra.

„Cred că ideea că aceasta este într-un fel o versiune mai ușoară a virusului, cred că este ceva ce trebuie ignorat și să recunoaștem pur și simplu ritmul cu care se propagă în rândul populaţiei. Așa că cel mai bun lucru pe care îl putem face este să ne vaccinăm toţi cu doza booster.”

Ministrul britanic pentru sănătate, Sajid Javid, a confirmat că rapelurile vor deveni obligatorii pentru permisele de vaccin, pentru a participa la evenimente publice.

Javid a spus Parlamentului că schimbarea va intra în vigoare „odată ce toți adulții au avut șansa rezonabilă de a-și face vaccinul de rapel”.

Dr Angelique Coetzee, medicul sud-african care a tras primul semnal de alarmă despre Omicron, a declarat anterior că varianta părea „ușoară” și și-a exprimat surprinderea față de „răspunsul exagerat” al guvernelor mondiale, inclusiv al Marii Britanii.

Medicii de familie și președintele Asociației Medicale din Africa de Sud au subliniat că „nimic din ceea ce am văzut despre această nouă variantă nu justifică acțiunea extremă pe care guvernul Regatului Unit a luat-o ca răspuns la aceasta”.

„În Africa de Sud, rămânem precauți”, a scris ea într-un articol de opinie pentru The Daily Mail pe 30 noiembrie.

„Nu am introdus noi reglementări și nu am vorbit despre blocaje, deoarece așteptăm să vedem ce înseamnă de fapt această nouă variantă.”

Ea a adăugat: „Dacă, după cum sugerează unele dovezi, Omicron se dovedește a fi un virus cu răspândire rapidă, cu simptome în cea mai mare parte ușoare pentru majoritatea oamenilor care se îmbolnăvesc, acesta ar fi un pas util pe drumul către imunitatea de turmă. Vom afla în următoarele două săptămâni dacă va fi cazul.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here