Germania a expulzat doi diplomați ruși după asasinatul de la Berlin ordonat de Moscova

Ministrul de externe german Annalena Baerbock a anunţat miercuri că Germania a decis să expulzeze doi diplomaţi ruşi după condamnarea, la Berlin, a unui cetăţean rus pentru un asasinat ordonat de Moscova, potrivit justiţiei, transmite AFP.
Moscova a anunțat că va riposta.
”Ambasadorul (rus în Germania) a fost informat că doi membri ai personalului diplomatic al ambasadei Rusiei sunt declaraţi persona non grata”, a indicat şefa diplomaţiei germane.
Ea a adăugat că asasinatul, comis în plină zi la Berlin în august 2019, este o ”atingere gravă la suveranitatea statului” german şi va afecta grav relaţiile ruso-germane, relatează Reuters.
Decizia a fost comunicată ambasadorului Rusiei la Berlin, Serghei Neceaev, în timpul unei întrevederi la MAE german desfăşurată miercuri, a precizat Baerbock, potrivit Agerpres.
Moscova va riposta împotriva deciziei Germaniei, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Maria Zakharova.
Într-o declarație pe Telegram, ea a descris acțiunea Germaniei drept „neprietenoasă” și a spus că Moscova va face o declarație suplimentară în curând.
Asasinatul a fost comis la 23 august 2019 în parcul Tiergarten din Berlin, victima fiind georgianul de origine cecenă Tornike Kavtaraşvili, în vârstă de 40 de ani. Acesta a fost ucis de trei gloanţe trase cu un pistol cu amortizor.
Procurorii afirmă că a fost vorba despre o retaliere pentru participarea Georgiei la al doilea război din Cecenia şi pentru ”ostilitatea faţă de statul rus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here