Florin Citu Ludovic Orban
Inquam Photos / Ilona Andrei

Aflat vineri la Satu Mare, preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că președintele partidului trebuie să fie premierul țării, argumentând că guvernul este „emanaţia PNL” şi „trebuie să asculte de forurile statutare” ale partidului, nu guvernul „să dea dispoziţii PNL”. Orban a avut o serie de remarci la adresa premierului Florin Cîțu, contracandidatul său pentru șefia partidului la congresul din toamnă, pe care l-a numit „un coleg mai tânăr”, și a criticat activitatea guvernului, spunând că „trebuie să se mişte mult mai repede decât cum se mişcă acum”.

Ludovic Orban a reluat vineri, la Satu Mare, ideea că cel care va fi ales preşedinte al liberalilor la congresul din 25 septembrie trebuie să devină şi premier.

„Guvernul este emanaţia Partidului Naţional Liberal şi nu Partidul Naţional Liberal este emanaţia Guvernului. Guvernul trebuie să asculte de forurile statutare ale PNL şi nu Guvernul este acela care trebuie să dea dispoziţii PNL şi forurilor statutare ale PNL, asta e logica. Un coleg mai tânăr a spus un lucru – că preşedintele PNL trebuie să fie prim-ministru. A spus-o bine. Alţii spuneau că premierul trebuie să devină preşedintele partidului; eu spun că cel care e ales preşedintele partidului trebuie să fie premierul PNL”, a declarat Ludovic Orban la conferinţa judeţeană de alegeri din cadrul organizaţiei PNL Satu Mare, potrivit Agerpres.

El i-a reproșat premierului Florin Cîțu ritmul în care Executivul derulează programele guvernamentale de sprijin pentru mediul de afaceri, pregăteşte accesarea fondurilor europene din noul exerciţiu financiar şi obţine aprobările pentru Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Noi nu putem să ne asumăm decât un singur obiectiv: buna guvernare. Pentru că, până la urmă, ca să putem peste patru ani să cerem votul oamenilor şi să-l şi primim, trebuie să susţinem mediul de afaceri – şi aici toate programele guvernamentale de sprijin trebuie să se mişte mult mai repede decât cum se mişcă acum; trebuie să susţinem investiţiile publice masive; trebuie să absorbim în mod inteligent toate fondurile europene care sunt la dispoziţia noastră – şi aici n-aş vrea să spun că încă nu s-au făcut autorităţile de management la ADR-uri, că negocierile pe bugetul 2021-2027 sunt departe de a fi finalizate, că nu suntem campioni în ceea ce priveşte aprobarea PNRR, că sunt încă destule lucruri în care noi putem să arătăm că suntem capabili de buna guvernare”, a mai afirmat Orban.

Replica lui Cîțu pentru Orban: Când ataci membrii Guvernului, premierul, seamănă foarte mult cu ceea ce face PSD

La conferinţa de alegeri din cadrul organizaţiei judeţene PNL Satu Mare au participat ambii candidaţi pentru funcţia de preşedinte al PNL, Ludovic Orban şi Florin Cîţu.

La rândul său, premierul Florin Cîţu a declarat vineri că atacurile la adresa sa şi a Guvernului venite din partea unor colegi de partid în cadrul campaniei interne de alegeri din PNL „seamănă foarte mult cu ceea ce face PSD” şi arată că „astfel de politicieni, poate, nu mai au un viitor în România”.

„Când ataci membrii Guvernului, premierul, seamănă foarte mult cu ceea ce face PSD. Când, cu câteva luni în urmă spui că o decizie a premierului este bună, că este în spiritul Constituţiei, iar peste câteva luni spui că nu mai este bună, pentru că trebuie evaluată, arată că astfel de politicieni, poate, nu mai au un viitor în România. Trebuie să fim transparenţi, trebuie să fim oneşti cu românii şi să le promitem ceea ce putem să facem, asta este guvernarea liberală”, a afirmat Florin Cîţu.

1 COMENTARIU

  1. Cine are dreptate ? seful PNL trebuie sa fie premier sau premierul trebuie sa devina seful PNL in acest caz ? Raspunsul este cit se poate de simplu- indiferent de cine este seful PNL premierul va fi cel agreat (nu numit de catre PNL) de intreaga coalitie .Si in acest caz punctual numele lui este Citu .Paradigma ce numeste seful unui partid si sef de guvern este valabila cind esti un partid cistigator al alegerilor nu unul perdant .Din nefericire PNL-Orban a fost pierzatorul si numai interventia Presedintelui natiunii a decis ca seful guvernului nou aparut sa fie un reprezentant al PNL ,altul decit acela ce a pierdut alegerile .Cam asa sta treaba nu altfel .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here