Pactul Ribbentrop-Molotov: 80 de ani de la deportările de evrei făcute „cadou” de Stalin lui Hitler

Foto: Wikipedia

În urmă cu 80 de ani, Stalin îi expedia lui Hitler sute de refugiați, printre care și evrei, amintește EU vs. Disinfo, un proiect european de combatere a dezinformării.

Unul dintre obiectivele Eu vs. Disinfo vizează destructurarea relativizărilor în cheie propagandistă a tragediilor istoriei. Cum este, de exemplu, cazul Rusiei, care poartă o campanie amplă de rescriere a consecințelor Pactului Ribbentrop-Molotov și, per total, a tuturor aspectelor incomode pentru Kremlin din Al Doilea Război Mondial.

„Activele pro-Kremlin încearcă să diminueze sensul pactului Ribbentrop-Molotov, încheiat între Rusia sovietică și Germania nazistă la sfârșitul lui august 1939. Pactul cu Stalin a făcut posibilă declanșarea unui atac militar asupra Poloniei la doar o săptămână după semnarea tratatului. Pactul Ribbentrop-Molotov a inclus și un acord comercial între Germania și Rusia sovietică, cooperare în materie de comerț, tehnologie militară și schimburi culturale, precum și un protocol secret privind delimitarea «sferelor de interese» între cele două puteri totalitare”, notează sursa citată.

Wagner și deportările

Un exemplu al cooperării stalinisto-hitleriste îl constituie un eveniment din 1940, când Teatrul Bolșoi din Moscova a difuzat pentru audiența germană opera „Valkiria”, a doua parte a tetralogiei „Inelul Nibelungilor” a compozitorului Richard Wagner. Până atunci, teatrele sovietice fuseseră reticente în a-l pune în scenă pe Wagner, de vreme ce naziștii exploatau propagandistic operele sale. „Însă Pactul Ribbentrop-Molotov a schimbat toate astea”, scrie EU vs. Disinfo.

Un alt episod al strânsei cooperări dintre Stalin și Hitler a fost deportarea din Rusia a sute de refugiați. Aceștia au fost făcuți „cadou” Gestapo-ului. Cei mai mulți dintre ei erau antifasciști germani, comuniști și evrei care căutaseră azil în URSS.

Una dintre victimele valului de deportări a fost Betty Olberg, soția unui comunist evreu german ucis de Stalin în 1936. Aceasta a fost trimisă din tabăra ALZHIR din Kazahstanul sovietic în Germani nazistă în februarie 1940. Alături de ea a călătorit și Margarete Buber-Neumann, care avea să scrie după război o carte cutremurătoare despre experiențele ei în lagărele de concentrare ale lui Hitler și Stalin.  

Transferul de refugiați din URSS în Germania nazistă a început la circa o lună după semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov, ultimul lot fiind expediat doar la câteva săptămâni distanță înainte atacului german asupra Uniunii Sovietice în iunie 1941.

Context

Varşovia şi Moscova, care au relaţii tensionate de ani de zile, şi-au intensificat în ultimele săptămâni atacurile verbale legate de anumite episoade din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, precum invadarea Poloniei de către URSS la 17 septembrie 1939 în urma pactului Ribbentrop-Molotov, după ce armata nazistă invadase Polonia la 1 septembrie acelaşi an, sau eliberarea Varşoviei.

Președintele rus Vladimir Putin şi-a înmulţit în ultima perioadă atacurile împotriva a ceea ce el consideră „falsificarea” istoriei, minimalizând în special protocolul secret al pactului Ribbentrop-Molotov, semnat la 23 august 1939, şi care a condus la împărţirea între sovietici şi nazişti a unei părţi din Europa de Est, între care şi Polonia.

Preşedintele rus a denunţat totodată o recentă rezoluţie a Parlamentului European care denunţa această invazie coordonată a URSS şi Germaniei naziste.

Pentru Moscova, care a intrat în război cu Germania nazistă în iunie 1941, Europa de Est a fost eliberată de sub nazişti de către armata sovietică. Dar aceste ţări din Europa de Răsărit şi Centrală consideră şi acum Armata Roşie drept forţă de ocupaţie.

Pactul Ribbentrop-Molotov este rar discutat în Rusia astăzi, în timp ce victoria Aliaţilor, şi în special a URSS, asupra Germaniei naziste, care a pus capăt războiului în Europa, rămâne o sursă de mândrie naţională puternic celebrată.

Rezoluția PE

Parlamentul European a adoptat în urmă cu două luni o rezoluţie care afirmă că pactul de neagresiune din 1939 dintre Germania nazistă şi Uniunea Sovietică, numit după diplomaţii care l-au semnat la Moscova, „a deschis calea pentru izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial”.

Rezoluţia Parlamentului European susţine că pactul stabilea împărţirea Europei „între două regimuri totalitare”, Germania nazistă şi Uniunea Sovietică.

Istoricii spun că liderul sovietic Iosif Stalin a folosit pactul ca o oportunitate de a anexa teritorii care, înainte de revoluţia comunistă din 1917, au aparţinut Imperiului Rus.

În timp ce Germania nazistă a intrat în vestul Poloniei, Uniunea Sovietică a ocupat teritoriile baltice şi estul Poloniei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here