Partidul și Xi Jinping nu se abat de la Xi Jinping

Sursa: Xinhua

<< Vremuri grele, pline de riscuri vin în China și în lume, iar Xi Jinping este în elementul său. Pe 16 octombrie, timp de aproape două ore, liderul suprem al Chinei le-a transmis membrilor Partidului Comunist să facă față provocărilor de acasă cu spirit de luptă și să profite de oportunitățile strategice dintr-un echilibru internațional de putere în schimbare. Cea din urmă parte este exprimarea cifrată pentru ceea ce e perceput drept decadența și declinul Americii, o țară care a plutit deasupra întregului discurs ca o sursă de amenințare, deși a rămas nenumită. Intervenția fără compromisuri a domnului Xi – raport de activitate, jargon de partid – a sugerat că oficialii vor rămâne cu ceea ce el a numit „războiul hotărât al oamenilor” împotriva covid-19. A cerut rezistență în fața puterilor străine înclinate să îngrădească China; iar membrii să-i îndrume pe tineri să țină seama de partid, să studieze cu sârguință, să se mențină în formă, să urmărească obiective realiste și, la momentul potrivit, să facă mai mulți copii pentru patria-mamă. >>

<< Dl Xi și-a rostit remarcile cu o poftă sumbră, într-un cadru solemn, la deschiderea celui de-al XX-lea Congres Național al Partidului, în Sala Mare a Poporului din Beijing. Astfel de adunări au loc de două ori pe deceniu. Congresele naționale stabilesc doctrina la nivel înalt și selectează (sau, în realitate, ștampilează) o nouă listă de lideri de partid pentru un mandat de cinci ani. De data aceasta, miza este neobișnuit de mare. Este valabil pentru domnul Xi, care urmează să-și vadă prelungită cu un al treilea mandat (și poate pe viață) rămânerea în funcție, și care deține mai multă autoritate personală și ideologică decât orice alt conducător, de la președintele Mao Zedong. Este valabil și pentru partidul său, care se confruntă cu puternice vânturi din față, nu în ultimul rând din cauza politicilor impuse de domnul Xi.

Economia Chinei încetinește, în parte din cauza blocajelor și restricțiilor de călătorie, care stau la baza abordării stricte a domnului Xi – „zero covid” – pentru controlul pandemiei. Dinamismul și încrederea din sectorul privat au fost diminuate în parte din cauza deciziilor sale de a impune mandatul partidului în sectoarele de afaceri considerate o amenințare la adresa ordinii și securității naționale. Pentru chinezii de rând în vârstă de 40 de ani sau mai tineri, care sunt obișnuiți să trăiască într-o țară în creștere, este un șoc să fie nevoiți să își facă griji de faptul că o piață imobiliară ce se clatină pune în pericol economiile, dar și să vadă tineri, inclusiv absolvenți de facultate, care se luptă cu creșterea șomajului.

Elitele de afaceri și politice știu că imaginea globală a Chinei a avut de suferit în ultimii ani, cel puțin în democrațiile liberale occidentale. Alarma dată în străinătate față de China este direct legată de incisivitatea acesteia din urmă, deoarece luptătorii diplomați chinezi resping criticile la adresa mâinii de fier folosite de țara lor, iar guvernul chinez folosește constrângerea economică pentru a agresa sau pedepsi țările care nu îi fac pe plac. Acest lucru a stârnit o neîncredere care schimbă părerile despre fiabilitatea Chinei ca partener comercial și furnizor. Trezirea dură a Occidentului în relația cu Rusia implică o nouă claritate și privitor la China, după ce liderii și diplomații chinezi au refuzat să-l condamne pe cel mai bun prieten declarat al lui Xi, Vladimir Putin, pentru invadarea Ucrainei. Printr-o ciudată potrivire de timp, incompetența criminală a domnului Putin și politica nucleară pe marginea prăpastiei din Ucraina îl fac pe dl Xi să intre într-un congres de partid drept cel mai bun prieten al unui învins.

În mijlocul tuturor acestor turbulențe, raportul de activitate al domnului Xi nu admite nimic. Își apără categoric politicile zero-covid pentru a pune viața poporului chinez pe primul loc, oferind în același timp rezultate epidemiologice și economice „extrem de încurajatoare”. Într-o secțiune despre cultivarea unor oameni de știință și ingineri de talie mondială, raportul de lucru laudă principiul „partidul gestionează talentul”. O secțiune despre inovare pune accent pe tutela partidului asupra politicilor industriale de înaltă tehnologie. Ca și cum ar fi parcurs o listă de verificare a preocupărilor occidentale cu privire la situația Chinei în privința drepturilor, raportul de activitate salută zdrobirea opoziției democratice din Hong Kong pentru „restabilirea ordinii” și – fără a numi Tibetul sau Xinjiang – se laudă că partidul a „îngrădit efectiv etnicii separatiști, extremiștii religioși și teroriștii violenți”.

Rapoartele de activitate adresate unui congres de partid nu discută evenimente actuale, precum războiul din Ucraina: sunt texte la nivel înalt, redactate pe parcursul câtorva luni. Totuși, în acest an reafirmă o veche acuzație chineză, conform căreia o ordine mondială pașnică este subminată de alianțele americane de apărare din Europa și Asia, sau ceea ce raportul numește cu timiditate „grupuri exclusive care iau la țintă țări particulare”. Ca un fel de ușurare pentru guvernele străine, limbajul despre Taiwan al raportului include un amestec de umilințe și amenințări cu folosirea forței dacă acea insulă democratică își declară independența, dar nu include un nou sentiment de urgență sau termene explicite pentru cucerirea sa.

Partidul nu simte durerea ta

Acest ton, în general sfidător, nu este surprinzător. Domnul Xi mai are de asigurat un mandat, iar pentru lideri congresele de partid sunt momente în care să arate că totul merge bine, nu momente în care să manifeste slăbiciune. Acestea nu sunt cele mai bune vremuri. Dar absența completă din raport a unor reasigurări revelează, totuși, modul lui Xi de a guverna. Populația Chinei este într-adevăr obosită de controalele zero-covid. Mulți proprietari de case, tineri șomeri și părinții lor sunt speriați de viitor. Antreprenorii chinezi sunt sincer îngrijorați de politicile economice etatiste. Nu este greu să întâlnești oficiali și universitari chinezi alarmați de opțiunea lui Xi de a lupta cu Occidentul. Cu toate acestea, nu există nimic în raportul de activitate care să se adreseze unor asemenea grupuri anxioase, pentru că nu au cum să-l tragă la răspundere pe domnul Xi.

Circumscripția electorală a domnului Xi nu este țara în general. Nici măcar cei 2.300 de delegați de la congres, care asigură vitrina într-un ritual de partid la fel de prestabilit ca o încoronare. În mod grăitor, o mână telegenică de delegați au fost aleși pentru a răspunde întrebărilor presei pre-selecționate, în ziua deschiderii, inclusiv un astronaut în uniformă, un atlet olimpic și un oficial din minoritățile etnice, în haine tradiționale. Majoritatea au continuat să-l laude pe domnul Xi.

Mandatul lui Xi de a conduce vine de la câțiva șefi și bătrâni de partid, reuniți în secret cu mult înainte de congres. Regulile brutale ale elitei politice chineze nu-l încurajează pe lider să admită costurile politicilor sale, cu atât mai puțin să admită greșelile. În Sala Mare a Poporului, raportul de activitate neînduplecat al domnului Xi a fost întâmpinat cu aplauze prelungite. Acesta a fost sunetul deferenței față de putere. >>

SINTEZĂ | O Chină mai aproape de epoca Mao decât de epoca Xiaoping

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here