Pașaportul de vaccinare, generalizat la nivel european, este una din temele discutate, azi, de liderii Uniunii Europene. Statele al căror PIB depinde de turism, cresc presiunea pentru ca persoanele vaccinate să poată călători liber, în vreme ce spre exemplu, Germania și Franța resping ideea, invocând discriminarea, scrie Newsweek.ro.

În condițiile în care campaniile de vaccinare împotriva Covid-19 încep să capete ritm, unele guverne, precum cele din Spania și Grecia, încep deja să facă demersuri pentru adoptarea unui pașaport valabil la nivelul UE pentru persoanele care s-au vaccinat, astfel încât ele să poată călători din nou fără restricții.

„Facem apel ca munca să continue asupra unei abordări comune a certificatelor de vaccinare”, se menţionează într-un draft de concluzii al summitului UE prin videoconferinţă consultat de Reuters, fără a avansa un calendar privind obţinerea de rezultate concrete.

Potrivit sursei citate, pentru realizarea pașapoartelor, UE lucrează împreună cu Asociaţia Internaţională a Transportului Aerian (IATA), Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Germania și Franța se opun acestor pașapoarte, invocând discriminarea. 

Premierul britanic Boris Johnson a spus că libertarienii vor avea obiecții. 

*Cum ar putea arăta pașaportul

Cele mai mari șanse sunt ca un astfel de document să fie de fapt o aplicație pe telefon. NHS, sistemul de sănătate publică din Marea Britanie, are deja o astfel de aplicație, iar guvernul de la Londra intenționează să o transforme în pașaport digital. Inițial, cabinetul Boris Johnson se opunea acestor pașapoarte, dar, între timp, pare să-și fi schimbat opinia și studiază problema, scrie The Times.

Și Organizația Mondială a Sănătății respingea pașapoartele de vaccinare în ianuarie, dar acum cooperează cu diverse state la emiterea lor.

În Bahrein, pașaportul de vaccinare este tot pe aplicația guvernamentală de urmărire a infectărilor cu covid-19. 

Problema centrală este legată de posibila falsificare a informațiilor: dacă folosești, de exemplu, aplicația NHS, poți face un print-screen al dovezii de vaccinare și să o trimiți unui prieten, care nu e vaccinat, dar să o folosească, scrie The Times. Guvernul britanic a oferit 75.000 de lire unei companii care să realizeze o identificare a imaginii faciale, iar apoi să verifice baza de date privind vaccinurile.

Revista Forbes laudă o aplicație realizată de o firmă din Portugalia, aplicație care poate gestiona și date din pașaport sau din permisul de conducere, și care permite unei terțe părți să aibă acces limitat în timp – de exemplu strict pe perioada unui zbor. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here