Pentagon: Riscul de a lua coronavirus în urma unui zbor cu avionul, extrem de scăzut

Riscul de a lua coronavirus în urma unui zbor cu avionul este extrem de scăzut, se arată într-un studiu al Pentagonului, în care se precizează că doar 44 de pasageri din 1,2 miliarde, care au zburat de la începutul epidemiei, au fost depistați pozitiv, în urma unei curse, transmite Sky News.

Raportul arată că este nevoie ca o persoană să zboare cel puțin 54 de ore cu aceeași cursă în care se află o persoană infectată cu coronavirus, pentru a se infecta la rândul său. 

Studiul a pornit de la premisa că există o singură persoană cu coronavirus în avion, care va sta pe scaunul său de la decolare până la aterizare. A fost efectuat în două aeronave ale United Airlines, un Boeing 777 și un Boeing 767 (aeronave comerciale cu peste 180 de locuri, mai mari decât cele operate pe cursele din România) și s-a întins pe șase luni. Totodată, a presupus efectuarea a 300 de teste în decursul a 38 de ore de zbor, dar și zeci de ore de analiză și testare în laborator.

În același timp, studiul Pentagonului relevă faptul că un pasager care poartă masca de protecție contaminează numai 0,003% dintre particulele de aer din jurul său. Specialiștii spun că particulele de aer de la bordul avionului sunt filtrate în proporție de 99,99%, în doar șase minute, datorită sistemelor de recirculare și a filtrelor cu care sunt dotate aeronavele.

Șeful departamentului pentru relații clienți al United Airlines precizează că „și în cazul în care cursa ar fi plină, riscul de contaminare tot rămâne foarte mic”. La rândul său, Asociația Internațională a Transportului Aerian (IATA) a afirmă că „sunt aceleași șanse între a lua coronavirus din avion și a fi lovit de fulger”.

IATA a anunțat că, de la începutul anului, doar 44 de persoane au fost depistate pozitiv cu coronavirus în urma unui zbor cu avionul, dintr-un total de aproximativ 1,2 miliarde de pasageri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here