Sursa foto: Wikipedia

Pentagonul mizează pe „mai multe” luni de criză a coronavirusului în Statele Unite, cu o revenire la normal în iunie-iulie, și riscuri de „haos politic” în unele țări, scrie AFP.

Pe baza experienței țărilor deja infectate precum China, Coreea de Sud sau Hong Kong, „cred că va trebui să ne pregătim pentru o perioadă de mai multe luni cel puțin”, a declarat secretarul Apărării, Mark Esper, în cadrul unei „dezbateri virtuale” cu forțele americane din lume.

„Trebuie contat pe 10, poate 12 săptămâni”, a adăugat șeful statului major american, generalul Mark Milley, care a răspuns la întrebări trimise anterior și citite de un purtător de cuvânt al Pentagonului.

Estimăm 90 de zile pe baza altor țări, ceea ce s-ar putea aplica și Statelor Unite, sau nu, vom vedea. Dacă se aplică Statelor Unite, va fi probabil sfârșitul lui mai, iunie, ceva de acest gen”, a adăugat el.

Ar putea chiar să fie iulie”, a continuat generalul Milley. „Dar vom ieși” din această criză.

Cei doi au avertizat că pandemia ar putea destabiliza unele țări, până la punctul în care ar putea reprezenta o amenințare pentru Statele Unite.

„Toate acestea ar putea conduce la haos politic în anumite țări. Trebuie să rămânem vigilenți”, a notat generalul Milley, care a subliniat că lipsa măștilor, a mănușilor sau a ventilatoarelor ar putea avea „consecințe severe în anumite țări, dincolo de chestiunile medicale”.

Statele Unite își vor ajuta cum pot mai bine aliații, a subliniat Esper, dar „pentru anumiți adversari, toate acestea ar putea să-i conducă să acționeze (…) de o manieră care ar putea avea un impact asupra securității noastre”.

„Trebuie să fim foarte conștienți și să ne pregătim”, a adăugat el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here