Personajele controversate pe care le lansează AUR în Parlament. Printre acestea, un fost cadru militar suspectat de implicare în represiunile sângeroase de la Sibiu din 1989

Foto: George Simion/ Facebook

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a constituit surpriza acestor alegeri parlamentare. Afișând o garnitură de personaje controversate pe listele Legislativului, partidul condus de activistul unionist George Simion și fostul jurnalist Claudiu Târziu a obținut un scor mult mai mare decât cel prezentat în exit-poll-uri.

AUR se consideră un partid de dreapta, conservator și unionist, însă apariția unor anumite personaje controversate în prima linie, precum și organizarea unor proteste împotriva măsurilor de restricții impuse de Guvernul Orban, i-a adus rapid etichete precum „anti-occidental”, „filorus” sau „noul PRM”.

Printre numele controversate trimise de AUR în Parlamentul României se numără Mircia Chelaru, Francisc Tobă, Diana Iovanovici-Șoșoacă și Nicolae Roman.

Mircia Chelaru – candidat Senat

Generalul Mircia Chelaru, fost membru de vază al PRM, a condus Statul Major General, fiind trecut în rezervă, aproape forțat, în 2001, după apariția sa în uniformă la un eveniment dedicat mareșalului Ion Antonescu.

De asemenea, Chelaru, are o condamnare penală, iar o treime din pensia sa este preluată de ANAF. Generalul a primit, în 2019, o pensie specială de 106.800 lei/ an. Şi soţia sa are pensie specială, de la Ministerul de Interne: 100.800 de lei/ an. 

Mircia Chelaru a fost condamnat definitiv, de magistraţii de la Curtea de Apel, în 2016, la 3 ani de închisoare cu suspendare. Dosarul vizează modul în care şi-au cumpărat locuinţele de serviciu, fostul ministru al Apărării, Corneliu Dobriţoiu, şi alţi zece generali şi colonei. Judecătorii l-au obligat pe general să plătească aproape 93.000 de lei, ceea ce reprezintă daune materiale faţă de MApN, dar şi peste 850.000 de lei, ceea ce reprezintă foloasele materiale realizate în urma obţinerii locuinţei.

În consecinţă, o treime din pensia lui Chelaru este preluată acum de ANAF. 

Francisc Tobă – candidat Camera Deputaților

Un alt personaj cu faimă negativă este Francisc Tobă, care a deschis lista la Camera Deputaților, fost consilier al lui Adrian Năstase. În trecut, Tobă a candidat şi pe listele PSD pentru Parlament, iar anul trecut făcea parte din conducerea Partidului Neamul Românesc al fostului parlamentar PSD Ninel Peia.

În decembrie 1989, Francisc Tobă, inginer militar la acea vreme, a participat activ la represiunile sângeroase din Sibiu, scăpând printr-un concurs dubios de împrejurări din Dosarul Revoluției.

Francisc Tobă a fost acuzat de tentativă de omor deosebit de grav şi complicitate la tratamente neomenoase. Presa a relatat despre Tobă că împreună cu Lt. Col. Dragomir Aurel, începând cu data de 22 decembrie 1989, însoţiţi de militari în termen, înarmaţi, au ridicat din secţiile Spitalului Judeţean Sibiu mai multe persoane rănite, în ciuda insistenţelor cadrelor medicale. Aceştia au fost duşi într-o sală de sport unde ar fi fost bătuţi de militari.

Violențele de la Sibiu au lăsat în urmă 700 de vitime – morți, răniți și privați de libertate.

Nicolae Roman – candidat Camera Deputaților

Un alt general cu renume pătat de pe listele AUR este Nicolae Roman, suspectat că ar fi participat la represiunea de la Timişoara, din decembrie 1989. 

Centrul Național de Documentare, Cercetare și Informare despre Revoluția Română din 1989 Timișoara menționează numele generalului Nicolae Roman în rândul ofițerilor care au participat la represiunea Revoluției de la Timișoara din decembrie 1989.

Diana Iovanovici-Șoșoacă – candidat Camera Deputaților

Pandemia de Covid-19 a ajutat-o pe Diana Iovanovici-Șoșoacă să câștige notorietate pe internet și să se lanseze în politică, aceasta criticând măsurile luate de autorități în contextul pandemiei.

Printre momentele decisive în câștigarea simpatiei unor alegători, s-au numărat interdicțiile impuse pelerinajului de Sf. Parascheva, de la Iași, dar și ofensiva lui IPS Teodosie împotriva măsurilor similare privind pelerinajul de Sf. Andrei. De altfel, l-a și reprezentat pe ierarhul constănțean în instanță, când acesta a încercat să obțină ridicarea restricțiilor din județ.

Însă ieșirile publice ale Dianei Iovanovici-Șoșoacă acoperă o paletă mai largă de teme specifice celor ventilate de propaganda rusă – de la conspirații, la statutul de colonie al României.

După numărarea a 95% dintre voturi, AUR a obținut următorul scor:

  • Camera deputaților – 8,7%
  • Senat – 8,8%

Programul politic al AUR poate fi verificat AICI.

1 COMENTARIU

  1. Din 10 000 lei pensie pe lună, plătește la Anaf 3 000 lei și rămăne cu cei 10 000 ai soției și restulețul de 7 000 lei, deci 17 000 lei pe lună! Oare le ajunge?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here