Pistă falsă sau a clipit Putin? Kremlinul anunță că e „dispus să negocieze” și confirmă anunțul Ministerului Apărării privind retragerea parțială

Sursa: Kremlin.ru

ACTUALIZARE.Kremlinul a confirmat, marţi, retragerea unei părţi din forţele ruse staţionate lângă frontiera cu Ucraina, evocând un „proces obişnuit” şi denunţând „isteria” Occidentului cu privire la o presupusă invadare iminentă a acestei ţări de către Rusia, informează AFP, preluată de Agerpres.

„Am spus mereu că după încheierea exerciţiilor (…) trupele se vor întoarce în garnizoanele lor de origine. Tocmai aceasta are loc acolo, este un proces obişnuit”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

Potrivit lui Peskov, Moscova urmează să organizeze alte „exerciţii în toată Rusia”, pentru că „este dreptul nostru de a organiza manevre pe teritoriul nostru, peste tot unde considerăm că este potrivit”.

În timp ce Occidentul şi mai ales SUA au avertizat de mai multe ori cu privire la o invazie iminentă a Rusiei în Ucraina, Peskov a denunţat o „campanie absolut fără precedent menită să provoace tensiuni”. „Acesta este genul de isterie care nu se bazează pe nimic”, a afirmat el.


Știrea inițială. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că preşedintele rus Vladimir Putin este „dispus să negocieze”. Criza din Ucraina este doar o mică parte a preocupărilor mai cuprinzătoare de securitate ale Rusiei, a adăugat el.

„În primul rând, preşedintele Putin a solicitat întotdeauna negocieri şi diplomaţie”, a declarat Peskov, pentru CNN, transmite News.ro.

„De fapt, el a iniţiat tema garanţiilor de securitate pentru Federaţia Rusă. Ucraina este doar o mică parte a problemei, este o parte a unei chestiuni mai ample a garanţiilor de securitate pentru Rusia şi, desigur, preşedintele Putin este dispus să negocieze”, a conchis Peskov.

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov i-a mărturisit lui Putin, luni, că vede o „şansă” pentru un eventual dialog diplomatic cu Occidentul cu privire la preocupările de securitate ale Rusiei. Lavrov a subliniat că a recomandat continuarea acestor eforturi.

Mesajul Ministerului rus al Apărării

Și Ministerul rus al Apărării a anunţat că o parte a trupelor desfăşurate la frontiera cu Ucraina au finalizat exerciţiile militare şi încep să se retragă, transmite News.ro.

Rusia a declarat, marţi, că unele forţe desfăşurate la frontiera cu Ucraina încep să se întoarcă la bazele lor, după ce numărul tot mai mare soldaţi plasaţi la graniţa cu Ucraina a stârnit temeri legate de o invazie iminentă în ultimele săptămâni, relatează AFP.

„Unităţile din regiunile militare din sud şi vest se vor întoarce astăzi în garnizoane, pe cale feroviară şi rutieră, după ce şi-au dus la îndeplinire sarcinile”, a declarat Igor Konashenkov, purtător de cuvânt al Ministerului Apărării de la Moscova.

Declaraţiile oferite de agenţiile de presă ruse vin înaintea unei întâlniri programate între cancelarul german Olaf Scholz şi preşedintele rus Vladimir Putin menite să calmeze tensiunile legate de criza din Ucraina.

Tensiunile au fost exacerbate de exerciţiile militare ruseşti de la graniţele cu Ucraina şi Belarus, unde Statele Unite au declarat că aproximativ 30.000 de militari participă la exerciţii care se vor desfăşura până pe 20 februarie.

După o întâlnire cu preşedintele rus, la începutul acestei săptămâni, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat că unele dintre exerciţiile militare ruse se vor încheia în curând.

Ministrul ungar al Apărării a declarat că a vorbit cu omologul său din Belarus şi a primit asigurări că nu există nicio ameninţare la adresa Kievului din partea Belarusului.

Reacția diplomației ucrainene

Ucraina şi Occidentul au reuşit să împiedice o „escaladare” din partea Rusiei, a afirmat marţi şeful diplomaţiei ucrainene Dmitro Kuleba, la scurt timp după ce Ministerul Apărării de la Moscova a anunţat că o parte dintre militarii ruşi din districtele de la frontiera cu Ucraina revin la bazele lor după ce au încheiat diferite exerciţii, transmite AFP.

„Împreună cu partenerii noştri, am reuşit să împiedicăm orice nouă escaladare din partea Rusiei”, a declarat Kuleba.

Potrivit acestuia, este totuşi prea devreme pentru a constata o reducere veritabilă a tensiunilor în această criză care afectează Europa de la finalul anului trecut.

„Situaţia rămâne tensionată, dar sub control”, a adăugat şeful diplomaţiei ucrainene, a doua zi după vizita la Kiev a cancelarului german Olaf Scholz, care efectuează marţi o vizită la Moscova.

„Rusia face mereu tot soiul de declaraţii, iată de ce noi avem o regulă: credem într-o dezescaladare atunci când vedem retragerea” de trupe, a mai spus el.

Această aparentă dezescaladare a Rusiei vine la capătul câtorva săptămâni de desant diplomatic al Occidentului, care a căutat pe toate canalele diplomației să pună capăt avântului belicos al Kremlinului. Timp în care NATO a consolidat flancul estic cu noi trupe și tehnică militară. Numai în România au fost dislocați 1.000 de soldați americani.

E cazul ca Occidentul să respire ușurat? Nu chiar, susțin serviciile americane de informații, care văd în mutarea lui Vladimir Putin un posibil bluf.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here