Planul de „carantină inteligentă” al Cehiei la ieșirea din izolare: crearea unui sistem pe bază de hărți care se „distrug după șase ore”

Republica Cehă a lansat un plan de inovator de „carantină inteligentă” pentru a localiza și a izola persoanele nou infectate cu Covid-19 după ce au fost ridicate deja restricțiile privind circulația persoanelor și a fost reluată activitatea economică, scrie El Periodico.

  • Redăm articolul integral, tradus de Rador:

Epidemiologii, profesioniștii din domeniul sănătății, companiile de telefonie și cetățenii colaborează la acest proiect, care permite, în această nouă fază, detectarea  rapidă a unor focare de coronavirus și izolarea lor, cu scopul de a răspunde unui posibie al doilea val de Covid-19, a informat secretarul de stat pentrul Sănătate, Roman Prymula.

Sistemul va permite evaluarea măsurilor de relaxare planificate până pe 8 iunie și se bazează pe binecunoscutele „Trei T” recomandate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) – „test, track and trace” – , care implică efectuarea testului, localizarea infectaţilor şi urmărirea mişcărilor acestora pentru a izola persoanele care au fost în contact cu ei.

Această ţară din Europa Centrală, cu 10,6 milioane de locuitori, a depistat 7.553 de persoane infectate și a înregistrat până în prezent 227 de decese cauzate de COVID-19, una dintre cele mai scăzute rate de deces din Europa. Noul sistem de „carantină inteligentă” începe prin obținerea consimțământului celor infectați.

Pornind de la acesta, operatorul de telefonie le furnizează autorităților date cu privire la mișcările utilizatorului în ultimele cinci zile, până la crearea unei „hărți de memorie”. Pentru a proteja confidențialitatea, această hartă este anonimă, astfel încât punctele care apar pe ea nu pot fi identificate cu persoane concrete.

Alți angajați, cu un apel telefonic, ajută partea interesată, cu ajutorul hărții, să-și amintească câte persoane a întâlnit și care ar putea fi contactele riscante din cauza vârstei sau a stării de sănătate. „Harta este distrusă după șase ore”, a amintit Prymula, pentru a se asigura că nu sunt divulgate date personale.

După completarea listei de contacte suspecte de contagiere, o altă echipă de oameni, de data aceasta dintr-o rețea de centre de apel gestionate de compania care creează harta, îi contactează pe toți și are puterea de a trimite aceste persoane în carantină preventivă.

Prymula estimează că acest sistem, care a fost testat anterior în regiunea Moraviei de Sud, detectează „patru din șase persoane” cu risc de infecție.

Posibilii afectaţi au la dispoziţie două zile pentru a face o analiză rapidă în centrele special create în acest scop sau pot primi la domiciliu vizita unor unităţi medicale ambulatorii.

Iar centrele care efectuează analizele sunt obligate să aibă rezultatele gata în cel mult două zile, iar, în cazul în care sunt copleșite, ele trebuie să trimită mostrele altor centre din rețea.

În plus, Ministerul Sănătății a promovat aplicația pe telefonul mobil botezată eRouska, care a fost deja descărcată de peste 100.000 de cehi și care avertizează partea interesată dacă a intrat în contact, chiar la coada de la vreun magazin, cu cineva ulterior diagnosticat cu COVID-19 .

În cazul confirmării unei infectări, alți experți solicită telefonic lista de contacte generată de aplicație, fără ca niciunul dintre ceilalți utilizatori să știe că este pozitiv pentru  COVID-19.

Spre deosebire de sistemul de geolocalizare, eRouska funcționează prin bluetooth și nu acumulează informații despre mișcări, ci despre la utilizatorii care au și ei aplicația, deși nu există încă declarații oficiale despre eficacitatea acestuia.

Ambele sisteme sunt inspirate de utilizarea tehnologiei de către țările asiatice, precum Coreea de Sud, pentru a combate pandemia și care s-au dovedit utile.

Șaizeci de epidemiologi și alți profesioniști din domeniul sănătății au semnat o scrisoare deschisă către Guvern și Parlament în care îşi exprimă îndoieli cu privire la  eficacitatea noului sistem, având în vedere incidența scăzută a coronavirusului până acum, considerând „carantina inteligentă” un efort disproporționat.

Responsabil de noul dispozitiv, Prymula, consideră că este vorba despre o măsură preventivă pentru un eventual al doilea val al pandemiei.

„Acum încercăm să ne pregătim pentru așa-numitul al doilea val. Dacă va exista o nouă creștere a celor infectați, nu vom putea face față în același mod ca până acum”, a spus secretarul de stat.

Pe 20 aprilie, Republica Cehă şi-a lansat planul de a ameliora măsurile restrictive existente pentru a stopa răspândirea coronavirusului, fapt care va permite revenirea  treptată la o nouă normalitate până pe 8 iunie.

Totuşi, Parlamentul ceh a extins starea de urgență numai până pe 17 mai, fapt care a obligat guvernul populist liberal, condus de magnatul miliardar Andrej Babis, să  aprobe puteri speciale pentru ca Ministerul Sănătății să continue să restricționeze activitatea socială și economică, conform programului de relaxare a restricțiilor.

Deși multe dintre restricții au dispărut, utilizarea măștilor în spațiile publice și menținerea distanței de prevenire vor continua să fie obligatorii în spațiile publice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here