PNL a decis începerea negocierilor cu PSD în vederea formării unui Guvern. Care sunt condițiile liberalilor

Inquam Photos / Octav Ganea

Liberalii au decis, luni seara, în şedinţa Biroului Politic Naţional începerea negocierilor cu PSD în vederea formării unui Guvern.

În şedinţa BPN al PNL, care a avut loc la Vila Lac, 40 de filiale au votat în favoarea guvernării alături de PSD şi 22 au votat împotrivă.

Vestea a fost adusă de fostul președinte PNL, Ludovic Orban, imediat după ședința Biroului Politic Național. Orban a spus că doar o treime dintre membrii Biroului s-au opus unei colaborări cu PSD și a numit “penibile” argumentele aduse în favoarea acestei decizii.

Cîţu a supus la vot mandat de negociere pentru PSD„, a anunţat fostul preşedinte al PNL Ludovic Orban.

„Oamenii nu ne-au votat pe 6 septembrie ca să facem un guvern cu PSD. A fost pomenit un termen de două săptămâni. Dacă este să se dea un mandat, să se dea un mandat serios, care să cuprindă toate elementele esențiale și lucrurile la care PNL nu poate renunța”, a mai spus Orban.

Condițiile liberalilor

Liberalii anunță că au „câteva principii” pe care PNL le va susține, nefiind negociabile:

  • Formarea unei majorități în jurul PNL, cu premier liberal.
  • PNRR este un proiect național, asumat de România și aprobat de Comisia Europeană.
  • Stabilitatea macroeconomică a României, cu respectarea traiectoriei deficitului bugetar asumat față de Comisia Europeană.
  • Nicio taxă mărita, iar statul va fi un partener onest al mediului de afaceri.
  • Continuarea reformelor pe tema salarizării, a pensiilor, precum și reforma administrativă.
  • Realizarea reformelor asumate pe tema justiției și închiderea MCV.
  • Reforma statului.
  • Menținerea parcursului european și euro-atlantic și a parteneriatului strategic cu SUA.

„De asemenea, PNL va prezenta în cadrul acestor negocieri, decizia noastră fermă că orice majoritate va trebui să respecte parteneriatul PNL cu Președintele Klaus Iohannis. Respectarea parteneriatului cu Președintele României este o solicitare absolut necesară pentru ca aceste discuții să poată avea rezultate concrete”, se mai arată în comunicat.

Ședința de luni a liberalilor a avut loc după ce conducerea PSD a votat în unanimitate, în această dimineață, pentru formarea unui guvern cu PNL, iar apoi și UDMR a luat o decizie similară.

Miercurea trecută, Florin Cîțu dădea de înțeles că a agreat cu USR refacerea coaliției, însă în ziua următoare spunea că a găsit puncte comune cu PSD: Dacă reușim să formăm un guvern stabil cu PSD, este OK”. Ulterior, Marcel Ciolacu, liderul social-democraților, declara că ministerele vor fi împărțite în baza rezultatelor obținute la alegerile parlamentare din 2020, câștigate de formațiunea pe care o conduce.

La finalul întâlnirilor din săptămâna trecută, șefii de partid au spus că nu și-au împărțit ministerele, nici că au făcut propuneri pentru funcția de premier. Totuși, PNL și PSD transmiteau că vor merge la consultările cu președintele Iohannis fiecare cu câte o propunere de prim-ministru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here