Poate DeSantis să-l bată pe Trump? Primele indicii

Sursa: Facebook

<< Pe 8 noiembrie, cineva a câștigat Powerball de 2 miliarde de dolari, cel mai mare premiu de loterie adjudecat vreodată. În aceeași zi, guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, a câștigat un alt tip de jackpot >>, scrie The Economist.

<< Alegătorii l-au reales cu o marjă de aproape 20 de puncte – cea mai mare pentru un candidat republican la postul de guvernator din istoria modernă a Floridei și o îmbunătățire uluitoare față de 2018, când domnul DeSantis a câștigat cu doar 0,4% diferență, iar asta datorită susținerii lui Donald Trump. Totodată, domnul DeSantis este și primul guvernator republican care a câștigat în 20 de ani Miami-Dade, o zonă puternic hispanică. Atenția s-a îndreptat deja către ceea ce urmează pentru el: „Two more years!”, au scandat susținătorii săi la mitingul dedicat victoriei – îndemnându-l să se înscrie în cursa pentru Casa Albă, în 2024. Domnul DeSantis a zâmbit.

Dacă Trump candidează din nou la președinte, în 2024 (a sugerat cu tărie că ar putea anunța asta încă de săptămâna viitoare), s-ar putea să se confrunte cu domnul DeSantis la primarele republicane. Cine este favoritul? Printre locuitorii Floridei cel puțin, dl DeSantis pare să aibă un avantaj: chiar înainte de victoria sa la alegerile de la mijlocul mandatului, Data for Progress, un think-tank, a chestionat probabilii alegători republicani din stat și a constatat că 44% au spus că l-ar vota dacă primarele pentru prezidențiale ar avea loc mâine. Aproximativ 42% au spus că l-ar sprijini pe domnul Trump. Doar 60% au avut o părere „foarte favorabilă” despre domnul Trump, în comparație cu 87% care i-au acordat lui DeSantis note mari.

Sondajul s-a fost limitat la cei din Florida. Cu toate că Florida este din punct de vedere istoric un stat important în alegerile prezidențiale, alegătorii primari din Iowa și New Hampshire vor avea un cuvânt mai mare de spus în alegerea candidatului republican pentru 2024. Totuși, popularitatea relativă a domnului DeSantis este remarcabilă într-un stat în care Trump câștigase cu doar doi ani în urmă și în care locuiește în prezent. Fostul președinte pare zguduit. Pe 10 noiembrie, domnul Trump a emis o declarație lungă, numindu-l pe domnul DeSantis un politician „mediu” care a fost într-o „formă disperată” în timpul primei sale campanii din 2017 – până când domnul Trump „i-a reparat campania”. El l-a acuzat pe domnul DeSantis că „face jocuri” refuzând să excludă o candidatură la președinție și l-a avertizat să nu candideze. Mulți republicani nu sunt de acord. După realegerea sa, dl DeSantis a fost numit „DeFUTURE” al partidului de către New York Post, un ziar conservator care l-a susținut pe dl Trump în 2020.

Domnul DeSantis s-a prezentat pe sine dreot un Trump fără bagaje. El a atras atenția națională în timpul pandemiei de covid-19 prin opoziția față de obligativitatea măștii și a vaccinării. Împărtășește tendințele populiste ale domnului Trump, atacând în mod public mass-media și companiile-WOKE precum Disney și implicându-se în probleme de război cultural, inclusiv predarea educației sexuale și a identității de gen în sălile de clasă. Dar, spre deosebire de Trump, el s-a ferit în mare parte de negarea rezultatului alegerilor din 2020. „Keep Florida Free” a fost mantra campaniei domnului DeSantis. Dar o rivalitate cu domnul Trump nu este probabil să fie lipsită de dramă. >>

The Economist: Dacă Biden nu candidează în 2024, America face „o demonstrație de grație și înțelepciune”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here