Polonezii stau zile întregi la cozi ca să cumpere cărbuni pentru la iarnă și se plâng că e mai rău ca în perioada comunistă

Speriați că nu vor avea cu ce să-și încălzească locuințele la iarnă, polonezii așteaptă zile și nopți, în căldura de la sfârșitul verii, pentru a se aproviziona cu combustibil, formând cozi care amintesc de perioada comunistă. Zeci de mașini și camioane stau aliniate în fața minei de cărbune Lubelski Wegiel Bogdanka, relatează Reuters.

Polonia a interzis achizițiile cu efect imediat în aprilie, în timp ce blocul comunitar a obligat-o să le elimine până în august.

În timp ce Polonia produce peste 50 de milioane de tone din propriile mine în fiecare an, cărbunele importat, în mare parte din Rusia, este un produs de bază pentru uz casnic din cauza prețurilor competitive și a faptului că este vândut în bucăți mai potrivite pentru uz casnic.

Cererea în creștere a forțat Bogdanka și alte mine controlate de stat să raționalizeze vânzările sau să ofere combustibilul cumpărătorilor individuali prin intermediul platformelor online, în cantități limitate.

Mina plănuia să vândă vineri combustibil pentru aproximativ 250 de gospodării și a anunțat că va continua vânzările în weekend pentru a reduce timpii de așteptare, a declarat pentru Reuters Dorota Choma, un purtător de cuvânt al minei Bogdanka.

Limitele sunt în vigoare pentru a preveni tezaurizarea și profitul, sau chiar vânzarea de locuri la coadă, a spus Choma.

Ca toate minele de cărbune poloneze, Bogdanka vinde de obicei cea mai mare parte a cărbunelui pe care îl produce la centralele electrice. Anul trecut, a vândut mai puțin de 1% din producție clienților individuali, așa că nu are logistica necesară pentru a vinde combustibil direct cumpărătorilor cu amănuntul.

Lukasz Horbacz, șeful Camerei de Comerț Comerciant de Cărbune din Polonia, a declarat că scăderea importurilor rusești a început în ianuarie, când Moscova a început să folosească șinele ferate pentru transportul militar.

„Dar principalul motiv al penuriei este embargoul care a intrat în vigoare imediat. A dat piața peste cap”, a declarat el pentru Reuters.

„Până la 60% dintre cei care folosesc cărbune pentru încălzire pot fi afectați de sărăcia energetică”, a spus Horbacz.

3,8 milioane de gospodării din Polonia folosesc cărbuni pentru încălzire

Întors la Bogdanka, Piotr Maciejewski, în vârstă de 61 de ani, un fermier local care s-a așezat la coadă marți, a spus că este pregătit pentru o așteptare lungă.

„Tractorul meu stă la rând, mă duc acasă să dorm puțin”, a spus el.

Artur, în vârstă de 57 de ani, pensionar, a condus marți de la Swidnik, la aproximativ 30 km (18 mile) de mina din estul Poloniei, sperând să cumpere câteva tone de cărbune pentru el și familia sa.

„Toaletele au fost montate astăzi, dar nu există apă curentă”, a spus el, după trei nopți de dormit în micul lui hatchback roșu, într-o coadă târâtă de camioane, tractoare care tractau remorci și mașini private.

„Asta depășește orice imaginație, oamenii dorm în mașinile lor. Îmi amintesc de vremurile comuniste, dar nu mi-a trecut prin minte că am putea reveni la ceva și mai rău.”

Gospodăria lui Artur este una dintre cele 3,8 milioane din Polonia care se bazează pe cărbune pentru încălzire și se confruntă acum cu penurii și creșteri de prețuri, după ce Polonia și Uniunea Europeană au impus un embargo asupra cărbunelui rusesc în urma invaziei Ucrainei de către Moscova în februarie.

Artur, care nu a vrut să-și dea numele complet, a spus că a strâns documente de la familia sa extinsă în speranța de a-și ridica toate alocațiile de combustibil deodată.

Polonia a recurs la importuri de cărbune

Un purtător de cuvânt al Weglokoks, un comerciant de cărbune de stat însărcinat de guvern să stimuleze importurile din alte țări a refuzat să comenteze, în timp ce Ministerul Mediului nu a fost disponibil pentru comentarii, precizează Reuters. Oficialii guvernamentali au spus în mod repetat că Polonia va avea suficient combustibil pentru a satisface cererea.

În ultimii ani, Polonia a fost cel mai vocal critic al politicii UE în materie de climă și un apărător ferm al cărbunelui care generează până la 80% din electricitatea sa. Dar producția de cărbune a scăzut constant pe măsură ce costul exploatării miniere la niveluri mai profunde este în creștere.

Consumul de cărbune s-a menținut în mare parte constant, ceea ce a determinat o creștere treptată a importurilor. În 2021, Polonia a importat 12 milioane de tone de cărbune, dintre care 8 milioane de tone proveneau din Rusia și utilizate de gospodării și centrale termice mici.

În iulie, Polonia a pus două companii controlate de stat să importe câteva milioane de tone de combustibil din alte surse, inclusiv Indonezia, Columbia și Africa, și a introdus subvenții pentru proprietarii de case care se confruntă cu o dublare sau triplare a prețului cărbunelui față de iarna trecută.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here