Polonia riscă să rămână fără fondurile de reconstrucție anti-COVID din cauza atacurilor la adresa justiției și comunității LGBT

Mai multe state membre UE se opun ca Polonia să primească o parte consistentă din fondurile de reconstrucție după pandemia de coronavirus, acuzând guvernul polonez de atacuri frecvente la adresa sistemului de justiție și a comunității LGBT, relatează The Guardian.

Economia poloneză a fost una dintre cele mai puțin afectate de criza coronavirusului, și, în plus, guvernul de la Varșovia a fost criticat îndelung pentru abordarea sa privind respectarea statului de drept. Chiar și în aceste condiții, estimările arată că Polonia se va afla doar cu puțin în urma Spaniei în ce privește sumele pe care le va primi.

O serie de analize care circulă printre statele membre și obținute de The Guardian, i-au înfuriat pe unii șefi de guvern ai UE care au și mers să discute cu președintele Consiliului European, Charles Michel, pentru a îl convinge să regândească distribuția de bani europeni. Printre ei s-a aflat șefa guvernului danez, Mette Frederiksen.

Planurile inițiale ale Comisiei Europene pentru un mecanism de blocare a fondurilor pentru țările care pun în pericol drepturile cetățenilor europeni necesită sprijinul unei majorități calificate a statelor-membre.

E greu de înțeles sau acceptat, având în vedere că situația din Polonia nu este nici pe departe la același nivel cu suferința oamenilor la care am fost martori în Italia și Spania. Polonia își bate joc de valorile noastre și apoi este recompensată pentru asta. Este inacceptabil. Europa de sud a trecut prin greul crizei COVID, crizei migranților și crizei climatice și totuși rămâne tot cu mâna goală”, a declarat un diplomat european de rang înalt.

Cei 27 șefi de stat și guvern ai UE se vor întâlni la Bruxelles în 17 iulie pentru prima oară din februarie pentru a putea stabili un acord privid modul în care va fi finanțată reconstrucția blocului european în urma unei recesiuni fără precedent.

Conform ultimelor calcule, guvernul polonez ar urma să primească 16 miliarde de euro în granturi. Prin comparație, Italia ar urma să primească 22 de miliarde de euro, cu doar 6 miliarde mai mult, deși țara a avut 34.000 de morți și o scădere economică de 9.5%.

Îngrijorările cu privire la acest fapt au crescut și după campania de realegere a președintelui polonez, Andrzej Duda, care și-a petrecut ultimele săptămâni atacând comunitatea LGBT din Polonia: le-a spus polonezilor „să aibă grijă în ce privește încercările străinilor de a le submina valorile tradiționale și identitatea”.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here