Poluarea de pe râul Oder, care a dus la moartea a 10 tone de pește, rămâne încă învăluită în mister

Oamenii de ştiinţă încearcă de mai multe zile, fără succes, să determine cauza morţii unui număr mare de peşti din râul Oder, aflat la granița dintre Polonia și Germania, după ce autoritatea poloneză din domeniul apei a precizat că 10 tone de peşti morţi au fost recuperate din râu de-a lungul graniţei.

Primarul oraşului Schwedt din estul Germaniei, Annekathrin Hoppe, a spus că moartea a mii de peşti este o catastrofă ecologică de proporţii fără precedent. Potrivit oficialilor Parcului Naţional Unteres Odertal aflat în regiune, efectele ar putea fi resimţite timp de mai mulţi ani, a declarat ea pentru postul de televiziune rbb.

Poluarea industrială produsă pe râul Oder ar putea afecta viaţa marină chiar până în Mare Baltică, a avertizat ministrului Mediului dintr-un land german, informează DPA, citată de Agerpres.

Sute de lucrători de urgenţă echipaţi cu mănuşi şi bărci pneumatice au fost mobilizaţi pentru a recupera peştii în landul Brandenburg (est) sâmbătă dimineaţă.

Un purtător de cuvânt pentru districtul Märkisch-Oderland a spus că se aşteaptă ca cei 300 de muncitori să recupereze mai multe tone de peşte pe o lungime de 80 de kilometri.

Potrivit unui corespondent DPA în Lebus, un oraş situat pe malul Oder, un miros neplăcut s-a răspândit din cauza peştelui intrat în putrefacţie.

Totodată, poliţia poloneză a oferit sămbătă o recompensă de 210.000 de euro pentru a găsi autorul gravei poluări din râul Oder, informează AFP.

”Comandantul şef al poliţiei a fixat astăzi o recompensă de un milion de zloţi pentru a ajuta la descoperirea autorilor acestei catastrofe ecologice”, a declarat presei vice-ministrul pentru Interne, Maciej Wasik.

Guvernul naţionalist-populist polonez a fost vizat în ultimele zile de un val de critici, atât în Polonia, cât şi în Germania, pentru că nu a reacţionat mai rapid în faţa acestei catastrofe catalogată vineri drept ”dezastru ecologic” de ministrul german al Mediului, Steffi Lemke.

Prim-ministrul polonez, Mateusz Morawiecki, a recunoscut sâmbătă că i s-a adus la cunoştinţă situaţia abia pe ”9 sau 10 august”, deşi primele semne de poluare au fost înregistrate la sfârşitul lui iulie.

”Este evident că am aflat prea târziu. Serviciile de resort ar fi trebuit să mă informeze mai devreme”, a declarat el presei cu prilejul unei conferinţe de presă la Gorzow Wielkopolski (vest), centrul administrativ al regiunii pe unde curge Oder.

Sâmbătă, ministrul polonez al Climatului, Anna Moskwa, a precizat că analizele apei, atât poloneze, cât şi germane, au fost identice.

”Nu a fost identificat mercur. Analizele efectuate pe cele două părţi ale frontierei indică o saliniatate ridicată”, a precizat ea pentru presă, adăugând că alte analize sunt în curs de desfăşurare.

Prima tranşă a rezultatelor testelor asupra peştilor morţi şi a apei din râul Oder realizate de un laborator al statului german a confirmat că acestea nu conţin valori semnificativ ridicate de metale grele cum ar fi mercurul, a informat DPA marți.

Un purtător de cuvânt al Ministrului Mediului din landul Brandenburg, Sebastian Arnold, a spus că experţii nu pot spune încă dacă moartea masivă a peştilor din râu a avut doar o singură cauză.

”Am detectat un conţinut ridicat de sare şi un conţinut ridicat de oxigen”, a adăugat el.

Laboratorul oficial examinează mostre suplimentare de apă din zile diferite şi din puncte diferite de măsurare precum şi mostre suplimentare din carcase de peşte, a spus Arnold.

Rezultatele testelor regulate din ultimele 31 de zile de pe site-ul agenţiei arată că anumite valori din râu s-au schimbat dramatic începând cu 7 august.

Conţinutul de oxigen, valoarea pH-ului, turbiditatea şi alte valori au crescut brusc, în timp ce cantitate de azot nitrat a scăzut semnificativ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here