Prăbușirea Casei Pandele – Firea

Acum patru ani, Sorin Oprescu a fost reținut de DNA. Acuzația principală era că lua mită 10% din valoarea tuturor contractelor atribuite de Primăria Capitalei. Vestea a generat o undă de șoc nu doar printre cei care l-au votat, ci și printre marii combinatori ai țării.

Mai bine de două decenii, a fost intangibil. Numele lui a fost pomenit în sute de afaceri murdare, de la renovarea Spitalului Universitar, pentru un preț exorbitant, la vămuirea șpăgilor luate de șefii de cimitire. Dar nimeni nu părea că va îndrăzni vreodată să se atingă de el.

Multă vreme a fost marea speranță a PSD-ului la prezidențiale. ”L-ar fi bătut pe Băsescu, în 2009, dacă partidul îl susținea pe el și nu pe Geoană,” ”l-ar fi bătut pe Iohannis, în 2014, dacă ar fi candidat el, nu Ponta,” mai cred și azi unii pesediști. Doar Oprescu părea foarte împăcat cu poziția sa minoră, de primar. Minoră, minoră, dar câți bani îi aducea!

Ani de zile s-a scăldat în adulația a sute de mii de susținători care nu vedeau în ”dom’ doctor” unul dintre marii mafioți ai țării, ci un om de treabă, simpatic, care nu trăia decât pentru binele lor. Și dintr-o dată, pe 6 septembrie 2015, poc! Totul s-a spart.

Florentin Pandele este, de 19 ani, primar al ”orașului” Voluntari. Gabriela Firea, soția lui, este primarul Capitalei de trei ani. Între cuplul Pandele – Firea și Oprescu asemănările sunt izbitoare. Toți lasă în urmă o dâră grea de acuzații de corupție. Toți s-au înconjurat de armate de servitori loiali pe care i-au plasat în funcții bine plătite, din banii cetățenilor.

Toți au ocupat instituțiile pe care le-au condus sau pe care le conduc cu o rețea de influență sufocantă. Întocmai ca Oprescu, la apogeu, Pandele se bucură de o cotă de încredere neverosimil de mare. La fel și Firea, până de curând. Întocmai ca Oprescu, la apogeu, Pandele și Firea par intangibili.

Este uluitor că Pandele a reușit să reziste, 19 ani, fără să fie pus sub acuzare în niciun dosar penal, în condițiile în care unde înțepi în afacerile Primăriei Voluntari dai de prețuri umflate, de contracte dubioase, de lucrări făcute în bătaie de joc și de rețele de furnizori ”de Familie.”

Este uluitor cum procurorii nu au luat încă urma afacerilor strident oneroase pe care le derulează instituția condusă de nevasta lui Pandele. Este aproape neverosimil că doar o mână de ziariști (majoritatea este oricum mufată, direct sau indirect, la robinetul cu bani publici pe care îl controlează Firea) vede și o componentă penală în achizițiile administrației Bucureștiului sau în căpușarea orașului prin zecile de ”Companii” create din 2016 încoace.

Cine are răgaz câteva ore să treacă în revistă puzderia de decizii dubioase pe care le-a luat Primăria Capitalei, în ultimii trei ani, va realiza că vorbim deja despre un complex industrial care produce pentru bunăstarea și supraviețuirea Casei Pandele – Firea. Mii de oameni și zeci de milioane de euro sunt puse la treabă, în fiecare zi, în folosul lor exclusiv. Banii bucureștenilor finanțează o armată de argați și de paznici și conturile unei Case cu capitala în Voluntari.

Iar dacă ne amintim ce s-a întâmplat când Primăria era condusă de Casa Oprescu, este evident că alegerile din 2016 nu au fost altceva decât ceremonia de predare a cheilor Bucureștiului către Casa Pandele – Firea.

Designul industrial mafiot minimalist, ctitorit începând cu 2008, de un infractor priceput, dar, totuși, cam puturos, care întârzia și atunci când trebuia să ia șpagă, a căpătat, după 2016, tușe faraonice. S-a trecut de la o arhitectură funcțională, austeră, orientată spre eficiență la una de tip Casa Poporului. De ce?

Pentru că în timp ce Oprescu a crescut îmbuibat de casele de comenzi care deserveau Cartierul Primăverii, Gabriela Firea a făcut foamea în copilărie, după cum recunoaște chiar ea. O foame cruntă, probabil, dacă ne uităm la frenezia cu care strânge bani și funcții și cu care cerșește recunoaștere, laude și ploconeli. Cu toate acestea, singura diferență importantă între Casa Oprescu și Casa Pandele – Firea este că ultima nu a făcut poc.

Din această perspectivă, cuplul care a înfrățit Bucureștiul cu Voluntariul se poate considera colosal de norocos. Pentru ei pare că timpul s-a oprit în loc. Nu doar estetica decorului în care aleg să își facă fotografiile de familie fericită este teleportată din Epoca de Aur, ci și relația lor cu Justiția. România lor este o enclavă blocată în anii ’90, când nimeni nu îndrăznea să spere că va veni o vreme când Casele vor putea fi culcate la pământ cu o simplă semnătură pe un mandat de reținere.

În România cuplului Pandele – Firea nu s-a auzit nimic despre condamnările lui Năstase, Voiculescu, Vântu. Ce să mai vorbim de condamnările altor primari care se credeau faraoni, se fotografiau în costum de Ramses, tronând pe care alegorice, înconjurați de sclavi. Pentru Pandele și Firea, Madagascarul are capitala la Jolie Ville Mall, pe Șoseaua Pipera, printre reședințe de ambasadori și de directori de multinaționale. Cum se explică asta? La fel cum s-a explicat și imunitatea de care a beneficiat șeful Casei Oprescu, până pe 6 septembrie 2015:

”Primarul Capitalei nu a fost niciodată o marionetă, un frontispiciu încropit la nimereală pentru ca un grup de rechini să fure la adăpostul lui, precum mulți dintre cei ajunși după gratii în ultimii ani. Oprescu este liderul unei Case mafiote de sine stătoare și puternice, nucleul uei rețele vaste de corupție, aliat, furnizor și client cu drepturi egale pentru alte Case mafiote la fel de redutabile.” Descrierea, pe care am făcut-o acum patru ani în editorialul ”Semnificația prăbușirii Casei Oprescu,” se potrivește și cuplului Pandele – Firea.

Casa lor încă rezistă. Dar a început să se clatine serios. Pentru că Gabriela Firea, îmbătată de aerul tare al înălțimii unde a ajuns, este covinsă, ca mulții alții, că nu o mai poate doborî nimic. Și nu este vorba doar de întinderea rețelei de influență pe care și-a construit-o cu banii bucureștenilor și nici de greșelile penale pe care a început să le comită. Cum ar fi ordinul de distrugere a documentelor de achiziție pentru dotările Spitalului Gomoiu.

Nu, dovada indubitală că și-a pierdut instinctul de conservare este atacul mizerabil îndreptat împotriva celor două doamne care au inițiat proiectul spitalului oncologic pediatric, construit din donațiile a 260.000 de români. Nu este niciun calcul politic aici, cum au interpretat unii analiști.

Firea și-a vărsat fierea de oftică. Se crede deja stăpâna Bucureștiului și pur simplu nu a suportat să îi fie concurată imaginea de binefăcătoare a urbei, însăilată mincinos, pe bani de grei, de tot felul de știripesurse și de morse incompetente, de un proiect cu adevărat ieșit din comun și extrem de util comunității.

Mahalagioaica din ea nu a răbdat să nu amplifice gutural mesajul scatologic al altei mahalagioaice, devenite celebre pentru că își pune non stop, la propriu, fustele în cap. Prea au uns-o pe suflet acuzațiile abjecte, care ar fi trebuit să le coboare pe Oana Gheorghiu și pe Carmen Uscatu la nivelul ei, în mocirla cinismului și a intereselor meschine, în care ea este stăpână!

Ce spune asta, nou, până la urmă? Că și-a pierdut controlul. Că este atât de orbită de propria ei putere și bogăție încât nici măcar nu a mai realizat înainte de a da ”publish” că riscă să piardă, politic, totul. Ceea ce s-a și întâmplat. Politicianul Gabriela Firea este istorie.

Știu că unii dintre dumneavoastră vă îndoiți acum, dar în scurt timp va fi evident. Ziua în care Gabriela Firea a distribuit atacul Danei Budeanu împotriva spitalului oncologic pentru copii este ziua pe care și-o poate însemna în CV-ul politic cu o cruce neagră. Până atunci i-a fost! Tot capitalul politic acumulat în urma efortului supraomenesc de a sta lipită de puternicii zilei, începând cu Tăriceanu, trecând, printre foarte, foarte mulți alții, pe la Mugur Isărescu, Dan Voiculescu și terminând, pentru moment, cu Gabriel Oprea, s-a risipit într-o fracțiune de secundă.

Să nu uităm, Gabriela Firea a fost aleasă primar al Capitalei, în 2016, cu un număr foarte mic de voturi, în cifre absolute. Sub 250.000. Prin comparație, Oprescu a luat, în 2012, 450.000 de voturi. A ajutat-o absenteismul celor care au făcut pe el de vot cam ce face și Firea pe efortul de a construi spitalul care stă PSD-ului în gât. Dar dacă Firea va candida din nou, nu doar că prezența la vot, generată de furia împotriva ei, va fi una record. Nu va mai lua nici jumătate din voturile pe care le-a luat în 2016. Capitalul ei electoral a devenit insignifiant!

Da, știu contraargumentele. Românii uită, pesediștilor nu le pasă de asemenea scandaluri și altele. Nu sunt valide. Firea a trecut o linie roșie de cu totul alt tip decât cele călcate în picioare de Dragnea. Este linia de jos a umanității. Nu doar distribuirea postării arată ce monstru zace în femeia care a plecat din maghernițele Bacăului pentru a da Bucureștiul cu cracii în sus, ci mai ales ferocitatea cu care și-a continuat atacul.

Ca și în povestea cu sârma, pe care i-ar fi plantat-o cineva ca s-o omoare, și acum s-a văzut că nu se dă în lături de la nimic pentru a crea un basm din care ea să iasă bine – victimă inocentă sau eroină salvatoare. Nu are niciun gram de simț al ridicolului, după cum nu îi pasă nici cât negru sub unghie dacă este văzută ca un om fără inimă, care mai degrabă ar lăsa copiii bolnavi de cancer fără un spital specializat decât să câștige un adversar, Vlad Voiculescu crede ea, capital de imagine. Asta înseamnă dezumanizare. Chiar și pentru PSD este prea mult! Tot la ce mai poate spera după ce nu va mai fi primar este o sinecură.

Însă, mă îndoiesc că va mai prinde chiar și așa ceva. De ce? Pentru că o dată și o dată tot va fi reluată lupta anticorupție! Iar atunci se va prăbuși și Casa Pandele – Firea, întocmai ca și altele ce păreau la un moment dat clădite să reziste pe vecie.

Căderea lor nu trebuie, însă, să bucure pe nimeni. Va merita să ne bucurăm doar când vom vedea că li se confiscă toți banii strânși prin infracțiuni. Nu cum s-a întâmplat cu sentința în dosarul lui Sorin Oprescu, căruia, potrivit condamnării din prima instanță, pe lângă condamnarea la 5 ani și 4 luni de închisoare, i s-au confiscat 25.000 de euro. Asta e o bătaie de joc!

Casele se vor prăbuși cu adevărat când vor pierde miliardele de euro pe care le-au extras de la amărâții care i-au slugărit!

P.S: Pierderea Primăriei Capitalei de către Gabriela Firea nu înseamnă că instituția va fi eliberată automat. Riscul de a intra sub controlul altei Case este imens. Anul viitor, va trebui să fim cu ochii în patru pe unii dintre cei care emit deja pretenții la acest tron, pentru că, din păcate, în spatele lor stau alte rețele mafiote. Una cel puțin, cu vaste interese în Sănătate, este cel puțin la fel de periculoasă ca și Casa Pandele – Firea. Dacă nu, chiar mai periculoasă. Pentru că este mult mai abilă în a-și deghiza intențiile reale prin sprijinirea unor cauze nobile și prin înregimentarea unor jurnaliști cu mari pretenții de onorabilitate. Nu toți cei care i se opun Gabrielei Firea sunt mai buni decât ea! Dar desre toate astea, la timpul lor.

11 COMENTARII

  1. Așa va trebuie , ați ales o Satana … asta-i dracul pe pământ….nu degeaba i-a rămas o sârmă ghimpată in cur…. asta-i semn satanic…. poate la anul scăpați de ea….și de handicapatul mintal din Voluntari….

  2. Începe să se clarifice de ce Bucureștiul este cea mai nefuncțională, aglomerată, murdară și mizerabilă capitală din Europa!
    Mulțumim pt această investigație!

  3. Vai, dar de ce amânați domnul jurnalist, va rog sa ne luminați cine e gruparea periculoasă care așteaptă ambalata frumos și cu intenții nobile?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here