Premieră în SUA: Numele lui Trump, tipărit pe ajutoarele date de guvern în pandemie. Cum s-a ajuns aici

Sursa: Facebook

Trezoreria americană a decis ca numele președintelui SUA, Donald Trump, să fie tipărit pe cecurile pe care guvernul se grăbește să le trimită către zeci de milioane de americani. Însă procesul ar putea încetini cu câteva zile livrarea ajutoarelor financiare federale, potrivit unor oficiali ai Fiscului, citați de Washington Post.

Decizia, una considerată fără precedent, a fost luată la sfârșitul zilei de luni. Ce înseamnă ea, concret? Potrivit explicațiilor obținute de Washington Post, atunci când beneficiarii deschid cecurile cu cei 1.200 de dolari 70 de milioane de americani vor observa, în partea stângă, următoarea etichetă: „Președintele Donald J. Trump”.

Washington Post notează că va fi pentru prima oară în istoria plăților făcute de Fisc când numele președintelui țării apare pe fila de cec, indiferent că este vorba de o rambursare de rutină sau excepțională.

Oficialii Trezoreriei susțin, însă, că măsura nu va duce la întârzieri în efectuarea plăților.

Aceste cecuri reprezintă coloana vertebrală a ajutorului guvernamental în contextul pandemiei de coronavirus care a lovit SUA.

Washington Post notează că este posibil ca nu toți beneficiarii să observa numele „Donald Trump” tipărit pe filele respective, iar unora dintre cei care vor vedea eticheta s-ar putea să nu le pese. Însă, arată WP, este cert că avem de-a face cu un nou efort al liderului SUA de a obține dividende politice.

Cum s-a ajuns aici

De altfel, Trump fusese cel care i-a sugerat, în privat, secretarului Trezoreriei, Steven Mnuchin, să permită semnarea cecurilor de către președintele țării. Informația a fost obținută de Washington de la trei responsabili din Administrația Trump, care au dorit să-și păstreze anonimatul.

Însă legea nu îi permite președintelui să semneze astfel de documente prin care Trezoreria SUA face plăți. Misiunea aceasta îi revine unui funcționar tocmai pentru a înlătura orice interferență a politicului. Prin urmare, s-a ajuns la soluția tipăririi numelui „Donald Trump”, sub un rând pe care scrie „Plată cu impact economic”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here