Rechizitoriu dur: Trump a fost avertizat de 10 ori într-o lună că America va fi lovită năprasnic de coronavirus

Tonul președintelui Trump pe tema pandemiei de coronavirus s-a modificat dramatic în ultima lună, pe măsură ce boala a cuprins Statele Unite, care acum raportează cele mai multe cazuri din lume.

În ultima vreme, presa americană a dezvăluit că Trump și administrația sa au fost avertizați în mod repetat cu privire la amenințarea pe care virusul o poate reprezenta pentru viețile americanilor și pentru economia SUA. Luate la timp, măsurile care se impuneau ar fi putut împiedica răspândirea, se arată într-un articol publicat de Axios.

Primul caz de COVID-19 a apărut pe teritoriul SUA în 15 ianuarie, iar în 11 martie Organizația Mondială a Sănătății a ridicat epidemia la nivel de pandemie.

În 18 ianuarie, secretarul pentru sănătate, Alex Azar, i-a făcut președintelui Donald Trump prima informare cu privire la amenințarea pe care o pune virusului plecat din China. Discuția a fost una telefonică, potrivit New York Times. Trump a făcut primele sale comentarii publice despre virus patru zile mai târziu, în 22 ianuarie, spunând că nu este îngrijorat de o pandemie și că: „îl avem total sub control”.

La 27 ianuarie, consilierii de la Casa Albă s-au întâlnit cu Mick Mulvaney, pe atunci șeful staff-ului de la Casa Albă, pentru a-i determina pe înalții responsabili să ia mai în serios amenințarea coronavirusului, potrivit Washington Post. Joe Grogan, șeful Consiliului de politică internă al Casei Albe, avertiza că pe Trump l-ar putea costa realegerea.

Pe 29 ianuarie, consilierul economic Peter Navarro a avertizat Casa Albă, într-un memoriu adresat Consiliului de Securitate Națională, că răspândirea COVID-19 ar putea costa viețile a peste jumătate de milion de americani și poate provoca economiei daune aproape 6 trilioane de dolari.

La 30 ianuarie, Azar l-a avertizat pe Trump că virusul ar putea căpăta anvergura unei pandemii, iar China trebuie criticată pentru lipsa de transparență, potrivit Times. Trump a respins apelul lui Azar, etichetându-l drept alarmist. Nici ideea criticării Beijingului nu i-a fost pe plac președintelui SUA.

Tot în 30 ianuarie, Organizația Mondială a Sănătății a declarat noul coronavirus urgență globală de sănătate. Mai procedase astfel doar în alte cinci ocazii, din 2005, de când a dobândit această prerogativă.

Pe 5 februarie, senatorii au îndemnat administrația Trump să ia virusul mai în serios și au întrebat dacă sunt necesare fonduri suplimentare. La vrmea respectivă, Casa Albă nu a făcut nicio solicitare pentru o finanțare de urgență.

În 14 februarie, un memoriu redactat de oficialii din domeniul sănătății, în coordonare cu Consiliul de Securitate Națională, recomanda utilizarea țintită a „măsurilor de carantină și de izolare”, potrivit Times. Responsabilii plănuiau să-i prezinte lui Trump acest memoriu la întoarcerea lui din India, pe 25 februarie, dar întâlnirea a fost anulată.

Pe 21 februarie, grupul de lucru de la Casa Albă a concluzionat că SUA ar trebui să ia măsura distanțării sociale agresive, chiar dacă asta ar duce la perturbarea masivă a economiei și a vieții de zi cu zi a americanilor, potrivit Times.

Pe 23 februarie, Navarro și-a reiterat avertismentele, într-un nou memo, adresat de această dată președintelui, afirmând că până la două milioane de americani ar putea muri din cauza virusului.

În 25 februarie, directorul Centrului Național pentru Imunizare și Boli Respiratorii, Nancy Messonnier, a avertizat public că noul coronavirus este o amenințare, declarând totodată: „trebuie să ne pregătim pentru perturbări semnificative care vor apărea în viața noastră”. Se știe că Trump l-a sunat pe Azar, tunând că Messonnier a speriat inutil oamenii și a determinat prăbușirea pieței bursiere, potrivit Times.

În acest context, Axios mai notează că președintele Donald Trump a invocat până acum deciziile sale, de a restricționa călătoriile din China, de la începutul lunii februarie, și de a înființa un grup de lucru pe dosarul coronavirusului, la nivelul Casei Albe, încă din 29 ianuarie. Toate astea, ca semn al faptului că a luat de la bun început în serios amenințarea Covid-19. Iar purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Judd Deere, arăta la un moment dat că: „În timp ce mass-media și democrații au refuzat să ia în serios acest virus, în ianuarie și februarie, președintele Trump a întreprins acțiuni îndrăznețe pentru a-i proteja pe americani și pentru a pune întreaga forță a guvernului federal în slujba reducerii răspândirii virusului, extinderii capacității de testare și accelerării eforturilor pentru dezvoltarea vaccinului, chiar dacă nu aveam nicio idee cu privire la nivelul de transmitere sau la răspândirea asimptomatică „.

Axios îl citează însă pe Anthony Fauci, un specialist și o voce de marcă în SUA, în domeniul bolilor infecțioase, care declara, duminică, la CNN: „Nimeni nu va nega” că s-ar fi putut salva mai multe vieți dacă administrația Trump ar fi introdus mai devreme recomandările privind distanțarea socială.

Aproape 600.000 de cazuri și aproape 30.000 de morți este bilanțul, la zi, epidemiei de coronavirus în Statele Unite ale Americii.

1 COMENTARIU

  1. va luati informatiile de la CNN ????
    peste tot a fost o oarecare neincredere la inceput , nu numai in America !!!
    dar Trump a fost primul care a inchis granita cu China !!!
    ce vroiati sa faca Trump , doar ca s-a auzit su a fost informat ??? sa shut down America ????
    daca prieteniii vostri chinezi , nu tineau ascunsa epidemia , si daca comunistul ala etiopian de oms nu ar fi spus ca nu e nicio problema … alta ar fi fost situati in toata lumea !!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here