Premieră: SUA vor trimite în străinătate minimum 20 de milioane de vaccinuri autorizate pentru utilizare pe plan intern

Sursa: Pixabay

Preşedintele american Jo Biden va trimite cel puţin 20 de milioane de vaccinuri pentru Covid-19 în străinătate, până la sfârşitul lunii iunie, fiind pentru prima oară când Statele Unite vor livra vaccinuri autorizate pentru utilizare pe plan intern, transmite Reuters, preluat de News.ro.

Măsura marchează o schimbare pajoră pentru Casa Albă, administraţia intenţionând să se folosească de livrările de vaccinuri ca de un instrument diplomatic, odată cu restrângerea pandemiei în ţară.

Biden a anunţat luni că administraţia sa va trimite vaccinuri Pfizer/BioNTech, Moderna şi Johnson & Johnson, pe lângă peste 60 de milioane de vaccinuri AstraZeneca, doze pe care plănuise deja să le livreze altor ţări.

Spre deosebire de celelalte, vaccinul pentru Covid-19 al AstraZeneca nu este încă autorizat pentru utilizare în Statele Unite.

„La fel cum în cel de-al doilea război mondial America a fost arsenalul democraţiei, în lupta împotriva pandemiei COVID-19 naţiunea noastră va fi arsenalul vaccinurilor”, a spus Biden.

Preşedintele american a fost presat să livreze vaccinuri pentru a ajuta la prevenirea agravării epidemiilor din India şi până în Brazilia, unde experţii în sănătate se tem că noile variante de coronavirus, mai contagioase, ar putea submina eficacitatea vaccinurilor disponibile.

Biden a menţionat că nicio altă ţară nu va trimite mai multe vaccinuri în străinătate decât Statele Unite.

Până în prezent, SUA au trimis câteva milioane de doze de vaccinuri AstraZeneca în Canada şi Mexic.

Casa Albă nu a furnizat detalii cu privire la ţările care vor primi vaccinurile.

Biden a spus că Jeff Zients, care conduce eforturile de vaccinare din SUA, va coordona acum şi livrările globale.

Statele Unite au administrat peste 272 de milioane de doze de vaccinuri pentru Covid-19 şi au distribuit peste 340 de milioane, potrivit datelor federale actualizate luni dimineaţă.

Numărul deceselor din SUA provocate de Covid-19 a scăzut săptămâna trecută la cel mai scăzut nivel din aproape 14 luni, în timp ce numărul de cazuri noi a scăzut pentru a cincea săptămână consecutiv, potrivit unei analize Reuters.

Biden a avertizat că cei care nu se vaccinează ”vor ajunge să plătească preţul”, el deplângând că  ”încă pierdem prea mulţi americani”, în pofida progreselor semnificative.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here